Téměř 250 případů zaznamenali hasiči Olomouckého kraje během předminulé neděle, kdy řádil silný vítr. Odklízet tak museli popadané stromy, likvidovat dopravní nehody na silnicích i železnici či stabilizovat střechy firem i rodinných domů. Nejvíce výjezdů pak bylo hlášeno právě na Prostějovsku a nevyhnulo se to žádné části regionu. Jen na Prostějovsku bylo hlášeno 72 výjezdů. Během noci a pondělí 31. ledna se už situace naštěstí uklidnila.

Z velké části se jednalo o utržené plechové krytiny střech, které hrozily případným pádem na chodník či komunikaci. „Provizorně jsme tak zajistili v Prostějově na Husově náměstí střechu na budově pošty. Ve Školní ulici na budově magistrátu či na panelovém domě v Kostelecké ulici,“ uvedla tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Uvolněné plechové střechy ale potřebovaly zabezpečit i na rodinných domech. Zasahovalo se tak v Olšanech u Prostějova, Konici, Plumlově, Hradčanech, Drahanech či Doloplazech. Důsledky řádění živlu řešili také ve Vřesovicích či Brodku u Prostějova. K tomu se na řadě míst přidaly popadané stromy. Několikrát k takové události během neděle 30. ledna museli vyrazit například dobrovolní hasiči z Protivanova, kde stromy blokovaly komunikaci. Ve dvou případech spadl strom přímo na vlak, takový případ se odehrál ve Dzbelu (více na jiném místě této dvoustrany – pozn.red.).

Silný nápor větru někde nevydrželo dopravní značení či billboardy. Jeden se ulomil na D46 směrem z Vyškova do Prostějova, druhý poškozený billboard museli odstraňovat u komunikace hasiči ve Vícově. Demontáž dopravního značení se pak řešila také v Protivanově.

Určité části regionu pak kvůli těmto skutečnostem zůstaly dlouhé hodiny bez elektrické energie. Na jihu regionu například nesvítilo ani veřejné osvětlení a bez energie zůstala po celý den část Otaslavic i Brodku u Prostějova. Podle stávajících informací ale naštěstí během větrné neděle nedošlo k žádnému závažnému zranění či k tragédii.