Svátek svatého Mikuláše je za dveřmi. Umožní ale současná opatření vůbec to, aby Mikuláš spolu s andělem a čertem vyrazil do ulic měst a vesnic? Zdá se, že ano. Jak ale však ministr zdravotnictví Blatný uvedl, pro podzemské bytostimplatí stejná pravidla jakopro všechny ostatní.  Přesto se ale někde rozhodli děti nezklamat. A připravit pro naše ratolesti alespoň upravenou návštěvu, na kterou budou určitě ještě celý další rok vzpomínat.

 

Jedna z organizací, které se rozhodly děti potěšit, je třeba prostějovské DDM Sportcentrum. „Staví se Mikuláš s čertem i andělem a dětem natočí videopozdrav,“ prozradila Kateřina Koudelková, jedna z pořadatelek. Popsala také, jak vše bude probíhat. Akce proběhne vskutku bezkontaktně. „Pokud se chtějí rodiče přihlásit, napíší do e-mailu, jak jejich děti zlobí, aby měl Mikuláš úplné informace. Dětem pak video pošleme pátého prosince,“ uvedla Koudelková. Rodiče se přitom stále mohou na sportcentru přihlásit. Jak ostatně jeho pracovnice píší rodičům „zprostředkují přímou videolinku do nebe a zápis do Nebeské knihy hříchů a dobrých skutků“.

Bez Mikuláše nebudou ani v Protivanově a v okolí. A navíc dvojice, případně trojice budou také domácnosti obcházet. Ale návštěvy nebudou kontaktní – jen na délku čertových vidlí nebo mikulášské berle. „Zájem je obrovský jako každý rok,“ libuje si starosta místního sboru dobrovolných hasičů Alexandr Ptáčník. Právě zdejší hasiči v Protivanově obchází domovy. Ale nejen zde. „Jezdíváme i do Bukové a malého Hradiska, pozvali si nás také do Stínavy a Vícova,“ vzpomíná Ptáčník. Letošek ale bude trochu jiný. Kromě toho, že do pekla tentokrát nikdo odnesen nejspíš nebude, musí si návštěvu rodiče zarezervovat. A roušky? Pokud jejich povinné nošení vláda nezruší, můžete s nimi potkat právě i čerty...