Jestli se tohle podaří zrealizovat, bude to jedna z největších akcí svého druhu v Prostějově za posledních snad sto let! Zchátralá budova kláštera Milosrdných bratří na začátku Svatoplukovy ulice by mohla jednou sloužit jako domov pro lidi s roztroušenou sklerózou. Neobyčejně rozsáhlý projekt je již na papíře hotový a aktuálně žádá o stavební povolení. Večerníku se aktuálně podařilo zjistit, co vše by tato rozsáhlá rekonstrukce a dostavba za minimálně 400 milionů korun obnášela. A je toho opravdu hodně!

 

Z dokumentace vyplývá, že konvent kláštera Milosrdných bratří čeká komplexní památková obnova. Po provedených opravách bude objekt sloužit jako součást zdravotně sociálního zařízení pro pacienty s roztroušenou sklerózou, v části prostor budou kanceláře, dále společenský víceúčelový sál, kavárna a lůžkové pokoje s hygienickým příslušenstvím pro odlehčovací pobyty. Součástí je i původní klasicistní křídlo, po provedených opravách bude přízemí tohoto křídla sloužit pro přípravu jídel pro ubytované pacienty, v patře je navrženo ubytování pro zdravotnický personál.

Naopak k demolici je určeno nejen hospodářské, ale i špitální křídlo kláštera z přelomu 19. a 20. století. To by měla nahradit novostavba nemocničního křídla s léčebným a pobytovým pavilonem. V tomto křídle bude lůžková část zařízení pro pacienty s roztroušenou sklerózou s výrazněji omezenou schopností pohybu. Ve třech patrech by mělo být celkem 29 lůžkových pokojů, na každém pak společenské místnosti, šatny, dílny, sociální zařízení a další zázemí pro pacienty i personál.

Komplexní památkovou obnovou by měla projít také kaplička, rozsáhlé úpravy čekají také na klášterní zahradu. Po nich by mělo dojít k novému pěšímu propojení otevřenou parkovou trasou mezi Vojáčkovým náměstím a nynějším náměstím Spojenců v Prostějově. Poslední novinkou bude stavba malého zahradního domku, kde bude umístěna i trafostanice a náhradní zdroj elektrické energie. Kromě toho projekt počítá s plnou výstavbou přípojek vody, plynu a elektřiny stejně jako s napojením na kanalizaci.

Nyní zbývá jediné. Sehnat stovky milionů korun a převést vize z dokumentů do prostějovské reality. K tomu ovšem chybí minimálně 400 000 000 korun. „Věříme, že se vše podaří zrealizovat. Vždyť v České republice existuje pouze jediné podobné zařízení, které má v pořadníku celkem sto třicet milionů korun zájemců. Náklady ovšem budou vysoké. Důvody jsou dva: jedná se o rozsáhlou kulturní památku, což s sebou přináší jistá omezení. Navíc vše bude třeba přizpůsobit často nepohyblivým klientům, a to včetně speciálního technického vybavení,“ uvedl ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt, který výstavbu centra vzal pod svá křídla. Jak se vše bude vyvíjet, bude Večerník i nadále sledovat.