Mistra republiky v cyklokrosu 2021 v kategorii Masters 65+ má Prostějov. Koncem minulého roku se jím stal cyklistický nadšenec Petr Ejem, když týden před Vánocemi na šampionátu v Litvínově porazil všechny soupeře věku nad pětašedesát let.

„Nebylo to tak suverénní vítězství, jak bych si přál, protože mě dost vyčerpala sobotní kvalifikace za špatného počasí. Druhý den se konalo finále o medaile a já musel jet víc hlavou, abych to v únavě zvládl. Což se povedlo, za vítězství i mistrovský titul jsem samozřejmě moc rád,“ pověděl Večerníku spokojený Petr Ejem.

V jeho případě nešlo zdaleka o první podobný úspěch. Například loni získal mezi „veterány“ bronz na silničním MČR pořádaném jako Alojzovské okruhy v našem regionu, pravidelně objíždí řadu jiných závodů, dokonce před více než deseti roky obsadil šesté místo na mistrovství světa Masters v Rakousku.

„Po tomhle dílčím vrcholu jsem měl delší pauzu, postupem času přibral hodně kilogramů. Až operace ledvinových kamenů přede dvěma lety mě přiměla shodit, následně jsem na sobě začal znovu makat a dostal se zpátky do formy. Ročně najezdím okolo deseti tisíc kilometrů, dost toho i nachodím. Proč? Sport a obecně pohyb mám nesmírně rád, je to životní styl i přirozená potřeba. Moc by mě potěšilo, kdyby třeba i můj příklad motivoval lidi ke sportování tím, že začít a vést aktivní způsob života se dá v každém věku. Což pochopitelně platí taky pro mladé,“ zdůraznil Ejem.

Obsáhlý rozhovor s milovníkem cyklistiky přineseme v některém z příštích vydání Večerníku.