Je před námi závěrečný druholigový týden nedobrovolně prodloužené podzimní sezóny. Fotbalisté 1.SK Prostějov budou bojovat o šest podzimních bodů do tabulky nejprve uprostřed týdne v Líšni a s nepřítomnými fanoušky se „rozloučí“ doma v sobotu proti Třinci. Oba zápasy budou bezesporu atraktivní a nebude jim chybět potřebný náboj.

 

Brněnskou Líšeň v minulých sezónách skvěle rozjel trenér Miloslav Machálek. Po jeho přechodu k městskému rivalu převzal tým z třetiligových trávníků dobře známý Milan Valachovič a i jemu se daří držet především v podzimní části vysoký standard. Jeho svěřenci dokonce ve třech kolech dosáhli až na výborné druhé místo průběžné tabulky a až do osmého kola nepoznali hořkost porážky. Ta přišla až na hřišti žižkovské Viktorky, Líšeň remizovala třeba v Jihlavě či na dukelské Julisce.

Eskáčku se proti tomuto soupeři tradičně příliš nedaří. V minulém ročníku Hanáci nezískali ze vzájemných měření sil ani bod, když v Brně na podzim prohráli sice po solidním výkonu, ale vysoko 0:3, na jaře doma pak „jen“ 0:1.

Zatím poslední zápas sehrála Líšeň v sobotu na hřišti nováčka soutěže Táborska a s notnou dávkou štěstí vyhrála 1:0, když jedinou branku si jako vlastní dal nešťastný kapitán domácích pět minut před koncem. V utkání nastoupila sestava Veselý – Ševčík, Jeřábek, Krška (90. Šenk), Kučera – Lutonský, Málek, Pašek, Matocha (77. Minařík) – T. Machálek (65. Rolinek), Silný (65. Szotkowski).

Zcela vyrovnaná byla naposledy bilance eskáčka s týmem Třince. V obou utkáních minulého ročníku se obě mužstva rozešla smírně, na podzim doma po výsledku 2:2 a na jaře ve Slezsku se zrodila bezbranková remíza.

Slezanům start do aktuální sezóny vůbec nevyšel a po pátém kole se dokonce potáceli na posledním místě tabulky. Pět porážek na úvod stálo místo trenéra Habance a na záchranářskou misi přišel známý bouřlivák František Straka. Pod jeho vedením tým začíná stoupat tabulkou a podařilo se mu zvítězit i na Žižkově, další výhry přidal v Praze s Vyšehradem a doma proti Táborsku. V sobotu pak svedli Strakovi svěřenci těžkou bitvu na severu Čech v Ústí nad Labem a opět neodjeli s prázdnou. Jedinou branku vstřelil v prvním poločase Celba a Třinec tak postupuje tabulkou vzhůru. Svěřenci trenéra Straky nastoupili ve složení Pastornický – Celba, Gáč, Janoščín, Javůrek (16. Bolf) – R. Vaněk I., Habusta – Samiec (83. Foltyn) – Stáňa (76. Weber), Akulinin, Cienciala.