„Plno dalších nadšených lidí se srdcem na pravém místě ochotných udělat něco i pro druhé!“ Tak zní asi nejvýstižnější přání organizaci Sokol ke 160. výročí jejího založení. To sokolové společně oslavili minulou středu 16. února při setkání u pěkně nasvícené sokolovny na Skálově náměstí v Prostějově.   

K založení Sokola došlo v Malypetrově tělocvičně české reálky v Praze přesně 16. února 1862. Právě tuto událost si uplynulou středu připomnělo několik desítek členů a příznivců Sokola u červeno-bíle nasvícené sokolovny na Skálově náměstí v Prostějově. Trikoloru pak doplňovaly ještě modré rolety na oknech budovy. Ve stejných barvách byl ve stejný den osvícen třeba Tyršův dům či Petřínská rozhledna v Praze.

„Sokol zakládali samí muži, kteří by se dnes asi hodně divili, že se v něm angažuje tolik obětavých žen,“ upozornil hned na úvod Svatopluk Tesárek. Starosta Sokolské župy Prostějovské připomněl, že za vznikem Sokola v Prostějově stál jeho dávný předchůdce Josef Fandrlík.

„Sokolové vždy byli trnem v oku všem totalitním režimům. Ostatně mnoho z nich zahynulo v nacistických lágrech, za všechny lze jmenovat tehdejšího starostu Jan Mládka umučeného v Osvětimi,“ zmínil mimo jiné Tesárek, který rozhodně nezůstal pouze při nostalgickém ohlížení se do minulosti a narazil na v dnešní době obzvláště palčivé téma. „Pojďme pomoci našim dětem, aby opět objevily radost z pohybu. Ti před námi to dokázali, věřím, že to zvládneme také. Pokud se to nepodaří, budoucnost nám to určitě neodpustí,“ burcoval zcela přiléhavě Tesárek.

Na setkání, na němž i s ohledem na své příjmení nemohla chybět ani náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová, panovala příjemná atmosféra, k níž nepochybně dopomohlo připravené občerstvení a nezhatilo ji ani nepříliš vlídné počasí. Ostatně nepřízeň nejen počasí, ale i dalších okolností by právě sokolové měli snášet lépe než kdokoliv jiný.