Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji si letos stanovila řadu cílů a všechny se soustřeďují na jediné – nabídnout cyklistům bezpečnější a pohodlnější jízdu regionem. Řešit se budou regionální stezky i dálkové trasy.

„Velkým přínosem je práce cyklokoordinátora, který zodpovídá za koncepčnost všech kroků, které kraj v oblasti cyklodopravy podniká. A podařilo se zároveň vytvořit pracovní skupinu pro rozvoj cyklistiky, která už také předložila zajímavé výsledky,“ uvedl Jan Šafařík, náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, územní plánování a rozvoj venkova.

Letos se chce hejtmanství zaměřit například na výstavbu a údržbu cyklistických komunikací, podporu vlakových i autobusových linek, které umožňují přepravu jízdních kol, aktualizaci tištěného cykloprůvodce nebo na vypracování studií páteřních a dálkových cyklotras.

„Součástí koncepce je také dopravní výchova, a to především u dětí. Nejde nám totiž jen o to, aby v kraji přibylo cyklistů, ale také o to, aby na kole jezdili bezpečně a ohleduplně,“ dodal náměstek Šafařík.