Čtvrteční ráno 24. února 2022 už bude navždy zapsáno do historie jako den, na který Evropa nikdy nezapomene. To, o čem se v posledním měsíci mluvila stále hlasitěji se dnešním dnem stala skutečností. Ruský prezident Vladimír Putin v brzkých ranních hodinách ohlásil útok na území Ukrajiny. „Rozhodli jsme se spustit zvláštní vojenskou operaci zaměřenou na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ uvedl v živém vysílání televize Rossija 24.

Od časných ranních hodin a během dopoledne vstoupila ruská armáda na území Ukrajiny. Celé její území je v současné chvíli pod palbou. Prezident Vladimír Putin vyzval Ukrajinu, aby nekladla odpor. Drtivá většina měst hlásí střelbu a bombardování. Největší útoky hlásí Ukrajinská letiště a vojenské objekty místní armády. V současné chvíli se už hovoří o stovkách obětí z řad civilistů i vojáků.

Na události dnešní noci a rána reaguje celý svět. „Prezident Putin se rozhodl pro předpřipravenou válku, která přinese katastrofální ztráty na životech a lidské utrpení,“ uvedl prezident USA Joe Biden. Ještě dnes bude jednat také rada OSN či bezpečností rada Evropské unie. Očekávat se dají ty nejtvrdší možné sankce, které by měly Rusko odtrhnout od hospodaření zbytku světa.

Dočasně uzavřeno bylo také České velvyslanectví v Kyjevě. Pomoc občanům nyní poskytuje generální konzulát ve Lvově. K situaci už se také vyjadřují i České politické špičky. „Česká reakce na ruský útok na Ukrajině by měla být co nejtvrdší, došlo k bezprecedentnímu útoku na suverénní zemi,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová. Premiér země Petr Fiala vyzval všechny české občany žijící na Ukrajině, aby zemi neprodleně opustili.

„Evropa se ocitla v situaci, kterou si Evropané doposud nedovedli představit. Nelze to označit jinak než jako akt agrese vůči suverénnímu státu. Postup ruského prezidenta Vladimíra Putina jednoznačně odsuzuji a nemůže zůstat bez odpovědi,“ doplnil na tiskové konferenci premiér. V 11 hodin svolal premiér jednání bezpečnostní rady státu. Večer se v Bruselu zúčastní mimořádného jednání Evropské rady. V 11 hodin by měl k národu promluvit také prezident České republiky Miloš Zeman.

K situaci se vyjádřil také primátor města Prostějova František Jura. „Situaci sleduji už od brzkých ranních hodin. Svět se dnes jednoznačně změnil, protože tohle už je opravdová válka. Jednání Ruska jednoznačně odsuzuji, k tomu se nedá ani nic jiného říct. Momentálně na Ukrajině umírají lidé a není nic horšího než vidět a poslouchat, co se momentálně děje,“ prozradil.

V současná chvíli by dle slov primátor žádné nebezpečí v České republice hrozit nemělo. Sám je však zvědavý, jak se bude situace dále vyvíjet a přiznává zklamání a lítost. „Teď samozřejmě všichni čekáme, jaká bude reakce ze strany NATO. Kromě sankcí, které budou jistě velmi přísné jsem sám zvědavý, jak budou reagovat i co se týče stránky vojenské pomoci. Stát se může cokoliv a nikdo neví, jak se bude nyní situace dál vyvíjet. Určitě to teď není lehká situace. Momentálně bezdůvodně umírají lidé, takže se zatím nemá cenu bavit o ekonomických a hospodářských dopadech, ale i ty jistě přijdou. Teď ale opravdu těžko soudit, jak bude tato válka pokračovat,“ dodal František Jura.