Narodil se 24. února 1952 v Prostějově. Svůj první fotoaparát dostal od rodičů v deseti letech. Po ukončení základní školy se začal učit fotografem. Na přání svého otce studoval geodézii a učil se krejčím. Od svých patnácti let nosil dlouhé vlasy a po vzoru amerických hippies byl silným pacifistou.  S okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 se nesmířil. Navíc mu hrozilo za jeho politické vystupování vězení, proto v roce 1969, ve svých sedmnácti letech, emigroval do Rakouska.

 

Po krátkém pobytu zde odjel do Švédska, kde získal politický azyl a státní občanství. Studoval estetiku a fotografii na univerzitě v Uppsale a na Vysoké škole uměleckoprůmyslové ve Stockholmu.  V roce 1972 začal pracovat na fotografickém cyklu Prostory mezi. V roce 1975 jezdil s fotoaparátem po Švédsku, Francii a Anglii. Výsledkem byl cyklus Koulaři.  Ve druhé polovině sedmdesátých let se vydal na cesty po Indii, Pákistánu a Afghánistánu. Dokumentují je dva fotografické cykly: Herát – brána času a Hašiš v Domově Bohů.

Od roku 1980 žil a pracoval v New Yorku. Vznikla zde série snímků Manhattan a v roce 1982 měl výstavu fotografií Afghanistan Today. S historikem Janem Tesařem spolupracoval v osmdesátých letech na vydávání Afghánského zápisníku.

Ve druhé polovině osmdesátých let začal pracovat na projektu Sebráno v New Yorku. Tento almanach mapoval českou exilovou kulturní scénu v USA ve formě rozhovorů, memoárů, textů a dopisů. První díl knihy vydal v roce 1987 v samizdatové formě vlastním nákladem v New Yorku. Souborně vyšly oba díly v nakladatelství Torst v roce 2017. Knihu Hašiš v Domově Bohů vydalo nakladatelství Gallery Praha v roce 2009 v češtině a v roce 2012 anglicky ( Hashish in the home of the gods).  Další neméně zajímavou knihou je antologie Česká fotografie v exilu pojednávající o osudech a tvorbě českých fotografů emigrantů (nakladatelství Lidové noviny & Host 1990).

Bob Krčil byl neobyčejně otevřeným, přátelským a tolerantním člověkem. Dveře jeho malého bytu byly otevřeny českým emigrantům, kterým nezištně pomáhal. K jeho newyorským přátelům patřili ilustrátor Petr Sís a fotograf Antonín Kratochvíl. Udržoval také kontakty se svou vlastí. Fotografie ze svých cest posílal historičce umění Anně Fárové a příteli Vlastimilu Třešňákovi.  

Vlastimil Třešňák se inspiroval  jeho osudy v novele Klíč je pod rohožkou s podtitulem Puzzle , která poprvé vyšla v exilovém nakladatelství v osmdesátých letech v Německu. Vydání z roku 1996 v nakladatelství Torst se stalo senzací a loni vyšla tato kniha v dalším vydání v nakladatelství Galén společně s novelou To nejdůležitější o panu Moritzovi.  Nese dedikaci: „With a little help of my friend B.K.“  V lednu 1989 uspořádal benefiční koncert pro uvězněného Ivana Jirouse. Po listopadu 1989 vybíral finanční prostředky pro nezávislý československý tisk.

Své práce vystavoval také ve své vlasti. V Praze proběhla v roce 2007 velká retrospektivní výstava připravená Galerií hlavního města Prahy ve spolupráci s Archivem českého exilového umění Jaroslava a Míly Kynčlových v USA.  Prostějovská veřejnost se mohla s jeho fotografiemi seznámit v kině Metro, v Galerii Bašta a v Muzeu Prostějovska v letech 1991, 1992 a 1997.  V roce 2007 vyšla v nakladatelství Torst monografie o jeho životě a díle od Jitky Hlaváčkové.

Bob Krčil zemřel na rakovinu 10. července 1992 ve svých čtyřiceti letech v New Yorku. Jeho ostatky jsou uloženy na Městském hřbitově v Prostějově.