Přijdete o práci, opustíte tu svou stávající. Pokud nemáte už nalezeno nebo nezačnete podnikat, je jedním z prvních kroků cesta na úřad práceKdyž už ale do budovy dojdete (nebo se proklikáte na stránky instituce), zjistíte dvě věci. Zaprvé je nabídek práce opravdu hodně. Zadruhé, a to je zásadnější, mnoho z nich je prostě „překvalifikovaná“.

Prostějovský úřad práce nabízí obrovské množství volných míst. Před polovinou března se jednalo o 533, konkrétně šlo o pracovní pozice, kde byl nabízen plný úvazek. Další byly pak o částečném úvazku, dokonce se zde vyskytovala i nabídka brigád. Skvělé, pomyslí si člověk. Jenže v tu chvíli nastává okamžik, kdy si máte začít vybírat, na kterou nabídku zareagujete. A náhle nastává problém.

Velká většina nabízených pozic je totiž pro lidi s výučním listem, maximálně střední školou a maturitou. Na mnohá pak stačí fyzická síla a spolehlivost. Tedy kvalifikace nula, dokonce ani řidičský průkaz ne. Pokud naopak hledá práci vysokoškolák, má často smůlu. Na úřadech práce se z bůhvíjakého důvodu nabídky pro ně téměř neobjevují. A být člověkem s titulem a jít se poptat na pozici, kde „vysoká“ potřeba vůbec není? Někdy je to dokonce přítěží.

Koho tedy firmy přes úřad práce shání? Nabídka je relativně pestrá, byť velkou většinu spojuje nižší nároky na kvalifikaci. Jedná se tedy o operátory výroby a manipulanty, skladníky, lidi do stravovacích provozů nebo řidiče. Hodně poptávané jsou pak taky prodavačky nebo uklízečky.

Místy ale úřad práce zaujme méně častými nabídkami. V březnu tak mohl najít uplatnění kráječ usní, brašnářka či knihařka. Dokonce byla poptávka po zmrzlináři. Nicméně to, že Prostějovsko bylo „Mekkou“ oděvnictví a textilního průmyslu, se doteď nezapře. Šič, šička, švadlena či operátor tkalcovny jsou i nadále žádoucí profese…

 

Speciální příloha FIRMY V OLOMOUCKÉM KRAJI I. je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 28. března