Byla to velká dřina, ale povedlo se. Volejbalistky VK Prostějov navzdory těsné vstupní porážce nakonec ovládly čtvrtfinálovou sérii UNIQA extraligy žen ČR 2021/22 s TJ Ostrava, když ji v průběhu minulého týdne postupně třikrát za sebou zdolaly. A celkově vydřely postup do semifinále nejvyšší národní soutěže stvrzený v nervydrásajícím nedělním podvečeru!

 

PRVNÍ KROK ZAŘÍDILA ŠUNDERLÍKOVÁ

Prohrávat v sadě 13:19 a získat ji 25:19 šňůrou dvanácti bodů za sebou? To se moc často nevidí. V pondělním druhém střetnutí série právě taková jízda při úžasném podání Karin Šunderlíkové zlomila na stranu Hanaček úvodní část a vlastně celý mač, který ovládly 3:0 (19, 27, 14). Čímž zápasově vyrovnaly na 1:1.

„Karin to v prvním setu vzala na sebe. Byli jsme ve špatné situaci, nedařilo se nám. A kdybychom po těsně prohraném utkání v Ostravě ztráceli i doma 0:1, dostali bychom se i psychicky do hodně nepříjemné situace. Naštěstí Karča skvěle servírovala, celý tým zabojoval a nebezpečí jsme zažehnali,“ oddechl si hlavní trenér vékáčka Miroslav Čada.

Druhým zásadním momentem pak byl dramatický závěr druhého dějství, tentokrát otočený ze tří setbolů TJ. „Holky v klíčových výměnách zachovaly klid, výborně bránily a neméně dobře přecházely do útoku. Především v něm jsme byli celkově lepší, čehož mančaft dokázal využít. Druhý set měl přitom pro celý zápas rozhodující význam,“ nepochyboval Čada.

Daný průběh definitivně odvál houževnatý odpor protivnic, jež domácí tým ve třetím dílu převálcoval. „Máme důležité vítězství a tím je vyrovnáno, ale nesmíme se ani trochu uspokojit. Všichni víme, že klíčem k postupu dál je vyhrát aspoň jednou na ostravském hřišti. A přesně s tímto cílem tam ve čtvrtek pojedeme,“ ujistil ostřílený lodivod.

POSTUPOVÝ MEČBOL ZROZEN NA SEVERU

A opravdu se prostějovské ženy na jediný krok přiblížily k průniku do elitního kvarteta nejvyšší české soutěže hned uprostřed minulého týdne v severomoravské metropoli. S výjimkou třetí periody jim soupeřky herně nestačily, zaslouženě se tak zrodil výsledek 1:3 (-21, -18, 17, -14).

„Samozřejmě jsme věděli, jak je třetí utkání série důležité. S tím jsme do něj vstupovali, dobrým výkonem se to povedlo. Oproti soupeři jsme působili míň nervózně, asi se projevily zkušenosti našich o něco starších hráček. Za vítězstvím jsme od začátku šli,“ glosoval Čada zásadní bitvu.

Viděl herní převahu svého kolektivu. „Měli jsme výrazně lepší útok, který sice nebyl ani z naší strany výborný či bezchybný, ale v porovnání s domácími mnohem úspěšnější. A to hodně zásluhou naší kvalitní obrany jak na síti, tak v poli. Nedovolili jsme soupeři skládat balóny kromě třetího setu, kdy šel do většího tlaku a přehrál nás. Jinak jsme však měli navrch my a zaslouženě zvítězili,“ pokračoval Čada v hodnocení.

Jeho kolektiv tím získal postupový mečbol, který ovšem bylo nutné proměnit. „Určitě není ještě rozhodnuto, nic takového si nesmíme předem myslet. Jak se říká, poslední krok bývá nejtěžší, s čímž do nedělního utkání půjdeme. Zase musíme být od začátku naprosto koncentrovaní, nic nepodcenit a bojovat o každý míč až do konce. Podstatné přitom bude zůstat v kompletním složení. Některé holky se totiž potýkají s nemocí, co teď řádí skoro všude. Prioritou proto je, aby se do neděle daly dohromady,“ zdůrazňoval Čada.

U hranic s Polskem VK znovu skvěle povzbuzovali věrní příznivci. „Fanouškům opět moc děkujeme za podporu, byli výborní. A těšíme se na bouřlivou atmosféru čtvrtého zápasu v naší hale, věřím, že se zaplní diváky nejvíc za celou sezónu. I s jejich pomocí chceme do semifinále!“

ÚSPĚCH POTVRZEN VZDOR KOMPLIKACÍM

V nedělním odpoledni to zprvu vypadalo, že Prostějovanky nebudou mít s doražením slezského ansámblu žádné větší starosti. Za stavu 25:18, 25:20 a 18:16 se však jako kdyby lekly blízkého úspěchu, načež koncovku opanovaly do té doby mnohem horší protivnice 23:25. K podobnému kolapsu se navíc schylovalo rovněž ve čtvrtém pokračování (19:13 – 20:20), ale naštěstí se rozhozené bojovnice ze srdce Moravy včas zkoncentrovaly. A mocným finišem z 22:22 na 25:22 definitivně rozhodly o osudu čtvrtého měření sil i celé série!

„Nebylo to vůbec jednoduché, protože z jasného utkání se jak naší vlastní vinou, tak bojovností soupeře stalo ještě drama. Nedotáhli jsme zápas k vítězství 3:0, které bylo na spadnutí, protože jsme z obrovského chtění až přemotivovanosti zbytečně chybovali, špatně řešili jednoduché situace. Což hosté dokázali potrestat. Naštěstí se totéž ve čtvrtém setu už nezopakovalo, v pravou chvíli jsme se uklidnili a dramatickou koncovku se nám napodruhé podařilo zvládnout,“ úlevně pravil Miroslav Čada.

Překonáním krizového vývoje si Hanačky vysloužily příslušnost ke čtyřčlenné extraligové elitě. „Myslím si, že v celé sérii jsme byli lepší, čemuž odpovídají všechny herní statistiky a ostatně i výsledky. Náš postup je zasloužený, teď cítíme velkou radost a úlevu. Po posílení kádru na přelomu roku jsme dostali za úkol dostat se do semifinále, zkvalitněný mančaft na to měl. A je skvělé, že jsme to ve čtvrtfinále opravdu dokázali, společně dosáhli hezkého dílčího úspěchu“ radoval se vyhlášený stratég.

 

UNIQA extraliga žen ČR 2021/22

PLAY-OFF; ČTVRTFINÁLE

Ostatní výsledky 2. zápasů: Dukla Liberec – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:0 (20, 11, 14). Stav série: 2:0. Nejvíce bodů: Nečasová 16, Kvapilová 15, Šulcová 9 – Hadáčková 8, Diatková 7, Ulumbelashvili 6 * PVK Olymp Praha – KP Brno 1:3 (23, -21, -19, -19). Stav série: 0:2. Nejvíce bodů: Kopáčová 19, Kalhousová 11, Brancuská 9 – Bukovská 17, Jelínková 16, Hrušecká 11 * Šelmy Brno – UP Olomouc 1:3 (-26, 21, -22, -16). Stav série: 0:2. Nejvíce bodů: Mikysková 17, Pluhařová 12, Širůčková 11 – Silva 24, Herdová 12, Blanco 11

Ostatní výsledky 3. zápasů: TJ Sokol Frýdek-Místek – Dukla Liberec 0:3 (-17, -9, -22). Konečný stav série: 3:0. Nejvíce bodů:  Hadáčková 9, Diatková a Šnellyová 7 – Nová 13, Kojdová 10, Bartošová 8 * KP Brno – PVK Olymp Praha 3:0 (22, 14, 16). Konečný stav série: 3:0. Nejvíce bodů: Koulisiani 9, Pavlicová 8, Moreno 7 – Kopáčová 14, Kalhousová 6, Šimáňová 5 * UP Olomouc – Šelmy Brno 3:0 (18, 13, 18). Konečný stav série: 3:0. Nejvíce bodů: Silva 21, Herdová 10, Šepelová 7 – Širůčková 8, Komárková a Mikysková 7

KAM PŘÍŠTĚ

PLAY-OFF; SEMIFINÁLE

1. zápasy, neděle 3. dubna, 17.00 hodin: Dukla Liberec – VK Prostějov, KP Brno – UP Olomouc.

 

00 lista vk 2021 22