Zastupitelstvo statutárního města Prostějova bude za několik týdnů projednávat změnu územního plánu města. Občané se o ní mohli na stránkách Večerníku už dříve dočíst základní informace. Nyní vám chceme představit některé podrobnosti a přiblížit souvislosti, poslouží nám k tomu třídílný seriál, který právě startujeme.

Územní plán je základním dokumentem stanovujícím koncepci rozvoje dané lokality, v našem případě města. Určuje plošné a prostorové uspořádání celého území, rozložení krajiny i zastavitelné plochy a koncepci veřejné infrastruktury. Dále stanovuje podmínky, za kterých je možné různé plochy využívat. Každý stavební záměr, který má uspět v územním a stavebním řízení, musí být v souladu s tímto plánem. Platí to pro veřejné stavby, ale třeba i rodinné domy.

Aktuální územní plán Prostějova pochází z roku 2014 a je tedy osm let starý. Protože pohled na rozvoj města se postupně mění, je nutné dokument čas od času aktualizovat. Letošní změna územního plánu bude celkově již pátou v pořadí a pravděpodobně nikoliv poslední. Některé návrhy, které obsahuje, byly terčem kritiky opozice a těm se budeme v příštích článcích věnovat. Zmíníme také některé důležité projekty, které jsou na ní závislé, například nové sídlo pro Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje a Zdravotnickou záchrannou službu Olomouckého kraje.