Řada ukrajinských uprchlíků, kteří se rozhodnou zůstat na území České republiky, by mohla postupně zaplnit volná pracovní místa, jichž je v Česku neustále dostatek. V posledních letech totiž platí, že nepracuje především ten, kdo nechce...

Dá se očekávat, že k zaplnění míst by mohlo dojít v řadě odvětví. Odlišná je ale situace ve stavebnictví. Řada dělníků dosud pracujících v Česku se už kvůli mobilizaci vrátila zpátky do vlasti a za současné situace se jen těžko bude hledat adekvátní náhrada pro toto odvětví.

Drtivá většina uprchlíků před válkou je tvořena ženami s dětmi, které na Ukrajině nechaly své muže bránící rodnou zem. Jsou mezi nimi i různě vzdělané ženy, které by se mohly zapojit do širokého spektra odvětví, ve kterých Česko dlouhodobě eviduje podstav.

Ženy a jejich děti ale nenahradí stavební sílu, kterou v Česku jejich mužské protějšky dlouhodobě tvořily. Řada z nich se totiž při válečném konfliktu vrátila do své vlasti a vznikl tak ještě větší podstav, než který byl v Česku dříve. Šikovných zedníků i dělníků obecně teď panuje nedostatek a jen těžko se bude v nejbližší době na tomto poli něco měnit.