Co se týká vývoje počtu nově pozitivně testovaných osob na covid-19, situace v Olomouckém kraji se stabilizovala a denní přírůstky se pohybovaly i během uplynulého týdne v rozmezí od 148 do 358 nově nakažených lidí. Z celostátního hlediska patří Olomoucký kraj ovšem stále k těm rizikovým. Přesto ve čtvrtek došlo ze strany vlády České republiky k prvnímu rozvolnění. Otevřely se bary, restaurace, obchody i služby. Hejtman Olomouckého kraje už předtím vyjádřil obavy, zda rozvolnění přichází v pravou dobu. A jeho pesimismus přetrvává i nadále.

 

K nedělnímu poledni vydala Krajská hygienická stanice v Olomouci aktuální koronavirové statistiky, kdy bylo od začátku evidováno 33 900 pozitivně testovaných osob a 30 101 vyléčených. Ke stejnému datu je registrováno také už 584 úmrtí osob v přímé souvislosti s nákazou covid-19. Aktuálně je nakaženo 3 215 lidí.

„Podle aktuálního vývoje se ukazuje, že moje obavy jsou oprávněné. Paradoxně právě od čtvrtka čísla nově nakažených celorepublikově stoupají, i když v Olomouckém kraji to tak hrozné není. I tak je ale náš kraj stále hodnocen jako krizový a vrátili jsme se zpátky do čtvrtého stupně PES. Sám jsem zvědavý, k jakému hodnocení a hlavně rozhodnutí dospěje v pondělí vláda. Každopádně se mi zdá, že koronavirus nabírá další dech,“ svěřil se Večerníku v neděli večer Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

„Proti sobě nyní i v našem kraji stojí dvě hlediska. Jednak je tu obrovské nadšení řadových lidí, ale i podnikatelů, živnostníků a majitelů firem, že došlo k rozvolnění, na straně druhé panuje obava z toho, že za pár dní budeme zase na kritických číslech a že vláda zase přistoupí k radikálnímu omezení všeho. Láme se to i ve mně a pozorně budu sledovat vývoj v příštích dnech, stejně jako celý krizový štáb Olomouckého kraje,“ řekl dále Suchánek, který ovšem projevil radost z toho, jak se vyvíjí situace v sociálních ústavech. „Je vidět, že v domovech pro seniory a dalších zařízeních byli velice důslední a zodpovědně plnili všechna přísná protiepidemická opatření. Mám radost z toho, že počet nakažených v těchto ústavech se už skoro všude dostal na nulu. Teď to jen udržet a nepolevovat v ostražitosti,“ vyzývá hejtman Olomouckého kraje.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 30. listopadu 298

úterý 1. prosince        358

středa 2. prosince       258

čtvrtek 3. prosince     237

pátek 4. prosince        339

sobota 5. prosince      148

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 7. prosince