Nečekané se stalo skutkem, volejbalistky VK Prostějov postoupily až do bojů o mistrovský titul (jedenáctý v klubové historii). Ve finále UNIQA extraligy žen ČR 2021/22 přitom narazí na KP Brno, druhý celek dlouhodobé části soutěže a úřadující vítězky Českého poháru.

Série o zlato odstartuje úvodním zápasem v úterý 19. dubna od 18.00 hodin v Králově Poli, druhé střetnutí se hraje v pátek 22. dubna od 17.00 hodin v prostějovském Národním sportovním centru a třetí mač v pondělí 25. 4. od 17.10 hodin před televizními kamerami ČT Sport znovu v brněnské Městské hale míčových sportů ve Vodově ulici. Pokud by nebylo rozhodnuto, přijdou na řadu čtvrté utkání ve čtvrtek 28. dubna od 18.00 hodin v NSC PV a případně i rozhodující duel číslo pět v neděli 1. května od 18.00 hodin v jihomoravské metropoli.

Každopádně jdou na sebe druhé a až páté družstvo po základní fázi. KP vyřadilo ve čtvrtfinále Olymp Praha 3:0 na zápasy (3:2, 3:1, 3:0) a v semifinále Olomouc těsně 3:2 (3:1, 0:3, 2:3, 3:2, 3:2), vékáčko přešlo nejprve přes Ostravu 3:1 na souboje (2:3, 3:0, 3:1, 3:1) a vzápětí si poradilo i s Libercem jakožto největším favoritem 3:1 (3:1, 2:3, 3:1, 3:2).

„Brno zůstává mírně favorizované tím, že v dlouhodobé části extraligy získalo o dvanáct bodů více než my a skončilo tři pozice nad námi, navíc dokázalo vyhrát národní pohár. Z hlediska aktuální formy i výkonnosti jsme však na tom velice dobře také, rozhodně se nemusíme ničeho bát. Samozřejmě respektujeme sílu Králova Pole, nicméně si to s ním půjdeme otevřeně rozdat o titul,“ řekl jasně kouč VK Miroslav Čada.

Finálový protivník má určitou výhodu rovněž v jednoznačně lepší bilanci vzájemných soubojů během aktuální sezóny. Ovládl je 3:0 (10, 23, 30) a 3:0 (13, 25, 21) doma, 0:3 (-22, -18, -15) venku. Což znamená, že Hanačky ze tří střetů neurvaly ani set! „Nemyslím si, že by tahle skutečnost teď hrála nějak důležitou roli. My jsme se oproti předchozím měsícům hodně zlepšili, předvádíme mnohem kvalitnější volejbal a taky si víc věříme,“ upozornil Čada.

Přesto je zřejmé, že na jeho svěřenkyně vyrukuje nadmíru kompaktní i nezdolný kolektiv. Jak nastupoval v semifinále? Na nahrávce Elena Moreno z Kuby, na bloku Tereza Hrušecká (Slovensko) s Elou Koulisiani, na smeči Magdalena Bukovská a Denisa Pavlíková, na univerzálu další Slovenka Simona Jelínková (z rodinných důvodů stále chyběla americká opora Jzanasia Sweet) a na liberu kapitánka Daniela Digrinová.

„Královo Pole má letos opravdu výborný mančaft. Špičková nahrávačka Moreno se snaží o maximálně rychlou ofenzivu, což se daří, společně s Bukovskou mají výborné podání. Všechny hráčky umí hodně dobře útočit a také bránit jak v poli, tak na síti díky nepříjemně vysokým blokům. Prostě komplexní družstvo s vyrovnanými činnostmi, velkou energií i bojovností,“ charakterizoval Čada KP.

Navzdory zmíněným faktům ovšem věří v úspěch svých barev. „V dosavadním průběhu play off jsme prokázali, že se momentálně můžeme měřit v české extralize s kýmkoliv. Jsme rozjetí, máme zdravé sebevědomí a zároveň respekt k nadcházejícímu soupeři. Na finále se co nejlépe připravíme, půjdeme do něj znovu na maximum. Sice už máme jistou medaili, ale zabojovat o mistrovskou trofej je obrovská motivace,“ zdůraznil prostějovský kormidelník.

 

16 vk kp brno