Předminulý týden zažily Němčice nad Hanou obzvláště politováníhodnou scénu. U obchodu Jednota v centru města došlo k šarvátce mezi skupinkou Romů a dvěma staršími muži. Vše začalo obyčejnou lapálií, ale skončilo „cikánskou férovkou“, kdy parta dvou desítek dětí bez lítosti a špetky respektu, naopak až s nečekanou agresivitou zaútočila na bezbranné seniory. O události jako první informovala televize Prima, Večerníku se exkluzivně podařilo získat vyjádření matky obou chlapců. Ta své potomky hájila, podle ní bylo v pořádku, že se její syn zastal mladšího bratra.

Po útoku skončili osmdesátiletý senior i další muž v nemocnici. První z nich má mít naprasklou čéšku v koleně, druhý trpí problémy s krční páteří a četnými pohmožděninami. Konfliktu dle místních měl předcházet spor kvůli odhozené plechovce na silnici.

„Bylo jich patnáct až dvacet“

Osmdesátiletý senior měl trvat na tom, aby ji cikánský chlapec po sobě uklidil. Ten to však bral jako útok. Do šarvátky se pak zapojil jeho bratr, kamarádi i další děti žijící v domě nacházejícím se nedaleko od místa konfliktu. Společně měli seniora povalit na zem. Útoku si všiml náhodný kolemjdoucí, který se seniora zastal. „Oni se zvedli a napadli i mě. Pak jsem skončil v sanitce a v nemocnici. Bylo jich patnáct až dvacet a bylo jim od čtrnácti do sedmnácti let,“ popsal pro televizi Prima zážitek napadený Jiří Zdráhal, jehož měli útočníci rovněž povalit a kopat do něj.

Pana Zdráhala jsme se pokusili kontaktovat, on nám však prostřednictvím starosty zdejšího dobrovolného sboru vzkázal, že už žádný další rozhovor poskytovat nebude. Útok zvedl ve městě vlnu nevole, místní chtěli agresory potrestat, zastavily je až policejní posily, které po nějaký čas ve zvýšené míře hlídkovaly a dohlížely na pořádek ve městě.

„Syn se zastal mladšího bratra“

Na konci uplynulého týdne jsme se vypravili za matkou dvou hlavních útočníků. „Všechno to začalo kvůli plechovce, kterou na silnici odvál silný vítr, který ten den foukal,“ představila vlastní verzi celé události Simona Horvátová s tím, že důchodce zcela neoprávněně začal křičet na jejího třináctiletého syna. „Dokonce jej měl pronásledovat! Toho si všiml jeho starší bratr a zastal se ho. Pak se do toho přimíchal pan Zdráhal a se starším synem se porvali. Nikdo jiný se však do toho nezapojil, ostatní děti na to jen koukaly, ostatně bylo tam i hodně děvčat,“ řekla nám paní Horvátová, podle níž o pravdivosti její verze svědčí i fakt, že kromě jejího syna není nikdo jiný stíhán.

To se však tak úplně neslučuje s oficiálním vyjádřením policie, která z útoku na oba zraněné podezřívá hned několik osob. Dle paní Horvátové by ze rvačky měl existovat i záznam, který údajně na mobilní telefon pořídila jedna z kolemjdoucích. „Ona ale zachytila až ten konec, ne to, co tomu předcházelo,“ komentovala důkaz, který by mohl objektivizovat průběh celého konfliktu stejně jako případné záznamy z městských kamer. 

Dlouhodobější problémy

V nemocnici však s nezpochybnitelnými zraněními skončili oba starší muži. „Syn měl nějaké modřiny, bolela ho ruka, byla chyba, že jsem ho taky neodvezla do špitálu,“ reagovala v této souvislosti Simona Horvátová.

Dle místních se však nejednalo o zcela ojedinělou záležitost. „Děti posedávají tady na těch lavičkách celé dny, pokřikují kolem sebe, dělají nepořádek, ani do školy kolikrát nejdou. Tímto způsobem se to tu však u nás ještě nikdy nevyhrotilo,“ potvrdil nám jeden z oslovených nedaleko „místa činu“.

Vedení města chce v této souvislosti spolupracovat s policií, krajským úřadem i nevládními organizacemi zaměřenými na problémovou mládež. „Nyní se vše zklidnilo, věříme, že se něco podobného u nás již nebude opakovat,“ podotkl starosta Němčic Jan Vrána.

Co na to policie? Práci má dodnes...

 

Večerník zajímalo, jak se k celému incidentu staví ti, co mají pomáhat a chránit. Podle vyjádření mluvčí krajské policie Miluše Zajícové je zřejmé, že útočníků bylo více. „Potvrzujeme incident v Němčicích nad Hanou. Starší muž napomenul skupinku mladistvých a nezletilých za jejich nevhodné chování na veřejnosti. Na to ale mladí zareagovali neadekvátně a nečekaně. Seniora nejprve zahrnuli nadávkami a později ho fyzicky napadli tak, že upadl na chodník. Náhodný svědek události se pokusil napadení zabránit, ale i na něho mladíci fyzicky zaútočili. Oba muži skončili se zraněními v nemocnici na ošetření. V současné době případ šetříme pro trestné činy ublížení na zdraví a výtržnictví,“ uvedla pro Večerník Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Na otázku Večerníku, zda policisté znají totožnost všech malých útočníků, zareagovala mluvčí kladně s tím, že policejní hlídky mají v Němčicích nad Hanou práci doteď. „Totožnost podezřelých osob máme, ale s ohledem na věk nebudeme sdělovat bližší informace.“

Incident vzbudil u místních obyvatel nevoli a menší skupinka ten samý den, kdy k napadení došlo, v ulicích pokřikovala s tím, že si to s útočníky vyřídí! „Přivolané policejní hlídky měly ale situaci na místě pod kontrolou a k vyhrocení incidentu nebo dalšímu fyzickému napadání nedošlo. V současné době v obci Němčice nad Hanou stále ve zvýšené míře na veřejný pořádek dohlížíme,“ potvrdila Miluše Zajícová.