Jak známo, i v letošním roce se statutární město Prostějov připojilo k akci Brány památek dokořán. Poslední z třídílné série komentovaných prohlídek je připravena na poslední dubnový den. A bude to skutečných vrchol! V sobotu 30. 4, se uskuteční akce Po stopách Pernštejnů. Na zájemce čeká v sobotu ve 14.00 hodin a ve 14.30 hodin návštěva prostějovského zámku a okolí.

Letošní rok je totiž ve znamení Pernštejnů, je tomu totiž již 500 let, co nechali Pernštejnové vybudovat v Prostějově zámek. A právě ten si budou moci zájemci prohlédnout. „Samozřejmě se jako každým rokem připojujeme k již tradiční akci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a nabízíme lidem návštěvu míst, do kterých se běžně nedostanou,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Prohlídková trasa zahrnuje dochované městské opevnění, zámek, vybrané měšťanské domy s vazbou na Pernštejny a také kostel Povýšení svatého Kříže. V zámku si zájemci prohlédnou místnosti nad průjezdem, ve kterých se zachovaly autentické fragmenty původní renesanční výzdoby, a taneční sál, jenž pravděpodobně sloužil jako hlavní reprezentativní místnost zámku. Případní zájemci se mají sejít u altánku ve Smetanových sadech u městských hradeb. Nutné je však telefonické objednání na čísle 582 329 722 – 3. Komentovanou prohlídkou provedou studenti Střední odborné školy podnikání a obchodu Prostějov.

 

 

17 brany letak