Ahoj všichni,

všechny události se mají hodnotit s odstupem času a ne bezhlavě bezprostředně. Ovšem v případě napadení jednoho státu druhým lze jednoznačně říct, že se jedná o svinstvo toho nejvyššího kalibru. Bohužel jsme svědky takové události v přímém přenosu. Příčiny tohoto útoku zná pouze a jen ten, kdo útok svým rozkazem začal.

Upřímně řečeno, já panu Putinovi do hlavy nevidím, ale protože jsem políben historií, tak tvrdím, že ruský medvěd zase chtěl ukázat svou mocenskou sílu a zaprovokovat. Na druhé straně ani on se chvílemi nemusí cítit bezpečně, když okolo něj krouží jestřábi s opačnými mocenskými zájmy, ale věcí politiků je, aby se dohodli na míru. Někdo si možná řekne, že se nás ta vojenská operace netýká, ale ono tedy setsakra týká. Stačilo se podívat na zhoupnutí cen benzínu a hned poté na skupinky uprchlíků, které se v našem městě objevily. Já osobně řešil záležitosti ohledně dětských a mladých uprchlíků. Objevila se také spousta dobrovolníků a pomocníků, kteří se pokusili ulehčit příchozím z Východu jejich nelehký osud buď materiálně, nebo logisticky, a je dobře, že v čele byli i představitelé radnice. V určité chvíli je potřeba odhlédnout od toho, kdo je vlevo a kdo vpravo a pomáhat společně. Samozřejmě tato pomoc musí být koordinovaná a cílená a nesmí se na ní začít napakovávat spekulanti a vyčůránci, což se bohužel děje při každé větší akci. Koneckonců minulé události ohledně kšeftaření s koronavirem máme ještě v živé paměti.

Jak celý konflikt dopadne, v této chvíli opravdu netuším. Chci být ovšem optimistou, ale zároveň je mi jasné, že už nikdy nic nebude jako dřív. Jsem „Husákovo dítě“ a rád bych teď vzkázal všem svým souputníkům v tomto věku. Jsme ti nejzkušenější, zažili jsme mnoho, pomáhali ve své době měnit svět, nenechme si vzít to dobré a chraňme ho pro ty, kteří přijdou po nás a kteří vůbec netuší, co je to život.

Marty