Nečekaná slabost, dohoda s opozicí nebo obavy z četných žalob a dalších právních komplikací? Možná trochu od všeho. Úterní mimořádné jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova přineslo obrovské překvapení pro mnohé. Na programu bylo kromě vypořádání se s připomínkami i schválení V. změny Územního plánu města Prostějova. Tedy dokument, který měl zhruba v padesáti konkrétních záležitostech změnit dosavadní tvář našeho města. Tou nejožehavější změnou měla být výstavba bytových komplexů na místě za prostějovskou nemocnicí, kde se nachází pole u biokoridoru Hloučela. Radniční koalice se chystala všechny změny prohlasovat, nakonec ale ze svého úmyslu na poslední chvíli vycouvala.

Na úterním mimořádném jednání se v obřadní síni prostějovské radnice sešlo 31 zastupitelů. Omluveni byli Dagmar Faltýnková (ANO 2011), Ivana Hemerková (PéVéčko), Petr Lysek (Na rovinu!) a Václav Šmíd (KSČM). Jednání zastupitelů bylo zahájeno v deset hodin dopoledne, ovšem už první slova primátora Františka Jury svědčila o tom, že se zřejmě připravuje obrat v dosavadních plánech radniční koalice. „Vyhlašuji patnáct minut přestávky pro poradu všech předsedů politických klubů v zastupitelstvu,“ pronesl na začátku schůze primátor Jura (ANO 2011).

Zatímco se tedy devět předsedů politických klubů odebralo do vedlejší jednací místnosti a jejich jednání zůstalo tajné, mezi zástupci zúčastněné veřejnosti i mezi novináři se začalo spekulovat, co má nečekaná debata za zdmi jednací síně znamenat. A brzy se to všichni dozvěděli! „Už krátce před tímto jednáním jsme avizovali stažení bodů jednání týkajících se V. změny Územního plánu Prostějova a já děkuji za krátkou konzultaci ohledně tohoto rozhodnutí s předsedy politických klubů. Před tímto zasedáním jsme ještě veškeré otázky okolo změn v územním plánu prodiskutovali se zástupci Krajského úřadu Olomouckého kraje, protože celý proces schvalování změn není vůbec jednoduchý. Z těchto důvodů navrhuji změny v našich usneseních. Zaprvé neschválit připomínky k V. změně Územního plánu Prostějova a za druhé schvalování těchto změn odložit s tím, že budou přepracovány,“ prohlásil primátor, načež to v obřadní síni i v místě, kde jednání sledovala veřejnost, pořádně zašumělo, a dokonce byl slyšet i nesmělý potlesk.

„V. změna Územního plánu Prostějova byla zpracovávána několik měsíců. Celý proces je ale složitý a má svá úskalí. Tím, že dochází k těmto rozhodnutím, musíme nyní učinit takové kroky, aby všechny změny v územním plánu byly v souladu s legislativou. To je ostatně i názor Krajského úřadu Olomouckého kraje. A aby se tak stalo, musíme dnes schvalování změn odložit se souvisejícími pokyny k přepracování,“ doplnil Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově.

Vzápětí na zastupitelstvu vystoupily zástupkyně různých spolků a neziskových organizací, které upozornily, že by v případě schválení doposud naplánované V. změny Územního plánu Prostějova zastupitelé riskovali žaloby. Obzvláště v případě změny, která by „zelený“ prostor mezi prostějovskou nemocnicí a biokoridorem Hloučela přeměnila na velkou stavební parcelu. Nové rozhodnutí radních pak přivítala opozice. „Spadl mi kámen ze srdce, že se V. změna územního plánu vyvíjí tímto způsobem. Nechtělo by se mi totiž vstupovat do dlouhých soudních tahanic. Tyto změny územního plánu se v nějaké podobě jistě schválit musí, ale ne s tolika seškrtanými plochami zeleně. A zeleň dostává v posledních letech v Prostějově pořádně na frak, navíc se dostáváme stále blíže a blíže k biokoridoru Hloučela,“ zareagoval na nečekané rozhodnutí radních Jan Navrátil (Změna pro Prostějov). „Je to hektické, ale správné řešení. A já návrh radniční koalice odložit schválení V. změny Územního plánu Prostějova rád podpořím. Zvítězil zdravý rozum,“ shodovali se opoziční zastupitelé.

Prostějovští radní tak nechají nejožehavější body V. změny Územního plánu Prostějova přepracovat. A nejen to. Pro nejširší prostějovskou veřejnost bude uspořádáno klasické veřejné projednávání všech změn. Jak dlouho ale bude celý proces trvat, si dnes netroufá odhadnout nikdo.