Český svaz ochránců přírody Regionální sdružení IRIS pod patronací Zdravého města Prostějov uspořádal v sobotu 30. dubna dopoledne na náměstí T. G. Masaryka další ročník atraktivní akce Den Země s ekojarmarkem. Organizátoři připravili od osmé až do třinácté hodiny velice poutavý a zábavný program pro děti i dospělé. Centrum města se po delším čase opět zaplnilo lidmi, kteří se nechali nejen pobavit, ale i poučit. Milovníci přírody si přišli na své, hlavně nejmenší drobotina se mohla zúčastnit hned několika soutěží. Celý program byl pak doplněn atraktivními kulturními vystoupeními.

Nádherné počasí přilákalo do centra Prostějova během sobotního dopoledne stovky lidí. „Připravili jsme celkem osm stanovišť pro děti s různými aktivitami, které se pochopitelně týkají přírody a celé naší planety. Děti omalovávají různá zvířátka, poznávají stromy, keře a květiny, z kašny loví ryby s úkolem poznat jejich druh nebo tradičně zde zachránci živočichů z Němčic nad Hanou vystavují výra velkého či ježky. Z vojenských lesů zde dneska máme jednu velice atraktivní záležitost, kterou je silueta stromu s datlem v podobě špejle. Pomocí ní děti vyďobávají červíky z kmene stromu, přičemž vytáhnou z želé vytvořenou žížalu,“ řekla Večerníku s úsměvem Petra Folderová, vedoucí a lektorka Ekocentra IRIS v Prostějově.

Na náměstí byla v sobotu k vidění i spousta dalších atraktivních záležitostí, mnohé zaujala také výstavka desítek kreseb stromů. „Během března a dubna v rámci výukových programů na prostějovských základních školách od nás děti dostávali výukové listy s úkoly, co mají najít v přírodě, a posledním úkolem bylo do obrázku se stromem nakreslit pavouka, netopýra, ptačí budku, brouky a podobné věci,“ vysvětlila Petra Folderová.

V rámci akce Den Země bylo na prostějovském náměstí několik stánků, kde prodejci nabízeli vyloženě přírodní produkty od medu, marmelád a koření po ručně vyrobené ozdoby ze dřeva nebo mastičky či jinou přírodní kosmetiku. „My pak lidem nabízíme také námi vydané publikace o přírodě,“ přidala Petra Folderová.

Organizátoři připravili pro návštěvníky akce také bohatý kulturní program. Vystoupila dámská taneční skupina Jahanara, která předvedla orientální tance, dále děti z tanečního kroužku při Sportcentru DDM, mažoretky Krokodýlek a děti z Divadla Sluníčko. Celým dopolednem pak akci doprovázela kapela Angel Factory.