Blíží se konec pololetí, kdy mají Prostějované povinnost zaplatit povinné poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Tento poplatek se už dlouhé roky drží na hranici 600 korun, i když vedení magistrátu už delší dobu deklaruje, že vzhledem k neustále rostoucím nákladům odpadového hospodářství bude potřeba tento roční poplatek zvýšit. Zatím se tak ovšem nestalo, přesto ne každý Prostějovan dodržuje platební morálku. I když se celkový dluh občanů vůči městu v posledních měsících snížil, stále to dělá přes 14 milionů korun.

Na konci roku 2021 činily pohledávky prostějovského magistrátu za občany neplatící povinné poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu 16 415 473 koruny. Podle prvního náměstka primátora se ale tento dluh Prostějovanů za první tři měsíce letošního roku snížil. „Celkový dluh občanů za období od roku 2002 do 31. března 2022 je ve výši 14 314 746,99 korun. Většina našich občanů je zodpovědná a jejich platební morálka je velmi dobrá. Poplatek za svoz a likvidaci odpadů platí včas. Jsou však někteří, kteří poplatky platí se zpožděním nebo vůbec,“ konstatoval Jiří Pospíšil (PéVéčo), v jehož gesci jsou komunální služby a odpadové hospodářství města.

Dlouhodobou otázkou je, co udělat s neplatiči, kvůli nimž je tak v městské pokladně pořádná „díra“ přesahující 14 milionů korun. „Každoročně jsou vydávány platební výměry, které následně slouží jako exekuční tituly pro vymáhání nedoplatku. Veškeré pohledávky jsou vymáhány způsoby, které připouští právní předpisy. Například je to daňová exekuce prováděná zaměstnanci finančního odboru magistrátu města, přihlášení či uplatnění pohledávky v insolvenčním řízení a podobně. A to tak, aby nedocházelo k jejich promlčování či prekluzi,“ uvedl Pospíšil.

Už dlouhá léta se hovoří o nutnosti zvýšit roční poplatek pro občany, neboť náklady na svoz a likvidaci odpadu neustále narůstají. Zatím se tak ale neděje. „Ano, náklady na svoz a likvidaci neustále rostou, už se pohybují kolem padesáti milionů korun za rok. S novým zákonem o odpadech přichází i navyšování cen za ukládání na skládky. Vše postupně vyhodnocujeme. Některá města již v loňském roce přistoupila na navyšování poplatku za odpady. My jsme pro rok 2022 ještě zůstali u stejné výše poplatku na občana, tedy šest set korun. V radě města jsme se dohodli, že vyčkáme, jak se v praxi projeví nový zákon o odpadech. První výsledky budeme mít v letošním roce, proto jsme zatím zůstali u stávajícího poplatku,“ vysvětlil první náměstek prostějovského primátora s tím, že on sám očekává další navyšování nákladů města za svoz a likvidaci komunálního odpadu. „Samozřejmě se náklady budou zvyšovat, důvodem je nový zákon a každoroční navyšování cen za ukládání na skládky, ale také rostoucí inflace, a tím i rostoucí náklady svozové firmy,“ potvrdil Pospíšil, kterého se Večerník zeptal, zda pomohl této problematice vůbec nějak vznik společnosti Odpady Olomouckého kraje. „Tato akciová společnost připravuje postupně budoucí systém nakládání s odpady v celém Olomouckém kraji po roce 2030, kdy začne platit zákaz skládkování. V tuto chvíli si musí problematiku odpadů řešit města a obce samy.“

Přes veškeré problémy, zejména s finančním zajištěním, hodlá magistrát i nadále zkvalitňovat služby při svozu a likvidaci odpadu v Prostějově. „Myslím, že systém nakládání s odpady je u nás na velmi dobré úrovni. Zmíním v minulosti vybudované podzemní kontejnery v centru města, dále polopodzemní kontejnery v některých částech Prostějova, které zvýšily kapacitu, zavedli jsme kontejnery na kovy s tím, že se mohou odkládat i do kontejnerů na plast, vzhledem k tomu, že svozová firma má třídicí linku, na níž je schopna kovy od plastů oddělit. V letošním roce jsme do zkušebního provozu zavedli i kontejnery na olej. Pro zkvalitnění a maximální čistotu u sběrných míst jsme začali v loňském roce svážet tříděný odpad dvakrát v týdnu. Docházková vzdálenost ke sběrným hnízdům je do sta metrů. Co bychom mohli ještě udělat pro zvýšení kvality? Napadá mě možná vybudování dalších polopodzemních kontejnerů, které svou kapacitou převyšují kontejnery klasické. O tom, že systém nakládání s odpady je u ve městě na velmi dobré úrovni, svědčí i to, že se každoročně Prostějov umísťuje na předních místech v soutěži O keramickou popelnici,“ uzavřel toto téma Jiří Pospíšil, první náměstek primátora Prostějova.

 

19 poplatky2

 

19 poplatky