S blížící se polovinou května se také blíží již tradiční kytičková sbírka. Organizace Liga proti rakovině ji letos pořádá už po šestadvacáté. Pravidelným cílem je jednak prostřednictvím letáků informovat veřejnost, druhak získat prostředky na prevenci. Každý rok se pak mění druh rakoviny, před kterým akce varuje a pomáhá s ním bojovat. Tentokrát akce poukazuje na prevenci nádoru děložního čípku a varlat.

Kasičky na pevných prodejních místech mohou ale být až do 15. května. Po městě ale budou dvojice chodit jen tuto středu jedenáctého května,“ uvádí předsedkyně organizace Diana, která se stará o průběh sbírky na Prostějovsku Zdena Pluháčková.

Zatímco průběh sbírky má na starost Diana, průběžně s ní pomáhají v ulicích obcí a měst i lidé, kteří jejími členy nejsou. Letošek v tomto směru není jiný. „Chodit bude jedenáct dvojic od nás z klubu, střední zdravotní škola přispěje deseti studentkami a v Konici máme osm studentek a studentů z gymnázia. Pomůže nám také několik seniorek z Kralic na Hané,“ uvedla Pluháčková. A přidala několik čísel. „Budeme mít na prodej 3 300 kytiček. Vrací se jich minimum, loni to bylo asi dvě stě kytiček. Cena je libovolná, nejnižší stanovená je však dvacet korun,“ přidala organizátorka s tím, že letos budou mít fialovou stuhu.

Organizace Diana na Prostějovsku zastřešuje lidi, veskrze ženy, kteří si sami prošli rakovinou. Spolek pořádá řadu aktivit včetně výletů, ozdravných pobytů a zapojuje se i do konferencí a přednášek organizovaných v Praze. „Nás členek ubývá a byly by potřeba další členky, aby se přihlásily. Nemusí se bát, že se bavíme spolu jen o nemocích, o diagnózách. Prostě se sejdeme, pobavíme se, vyřídíme nutné pracovní záležitosti a pak máme posezení s kávou a vykládání,“ ujistila Zdena Pluháčková.