Snídaně, nejdůležitější jídlo dne. I to se občas říká. Stejně jako to, že podle snídaně pak probíhá celý den. Co ale férová snídaně? Přesně na tu vás nadcházející sobotu zvou z prostějovské městské knihovny. Od deseti do dvanácti hodin se ve vedlejším parčíku bude podávat opravdu lahůdkové menu. Zkrátka to, co by se bez nadsázky dalo označit za snídani férovou. Navíc se dozvíte, že není „fair“ jako „fair“...

Příjemný vstup do víkendu formou pikniku. I tak může vypadat dopoledne uprostřed města. Přesně takto hodlají do soboty vstoupit v prostějovské knihovně. Zde už pravidelně pořádají takzvanou férovou snídani. V čem spočívá? Účastník na místě najde kávu, čaj či kakao připravené knihovnicemi, stejně tak doma napečené dobroty. Kdo pak chce, donese si taky něco svého. Něco, co považuje za férovou, poctivou snídani. Tedy jídlo, které je dobré, zdravé, zasytí. A také vskutku podomácku vyrobené, případně oloupané – fantazii se meze nekladou.

Ale není férová, jako férová. Tato snídaně tak bude férová hned dvakrát. Jedná se totiž i o odkaz na fair trade výrobky. Tedy takové, které jsou produkovány zejména „třetím světem“, zato však v poctivé kvalitě a jejich výrobci za ně dostávají poctivou cenu, nejsou zkrátka ožebračováni.

Pokud se chcete nejen dozvědět, jak si snídani udělat skvělou, ale zároveň se něco dozvědět i o fair trade, neváhejte, lepší příležitost mít nebudete. Přineste si piknikovou deku a třeba nějaký érový čaj, kafe, kakao a čtivo dodáme. A kdyby pršelo, účastníci se schovají do knihovny.

 

KDY: SOBOTA 14. KVĚTNA, 10.00 AŽ 12.00 HODIN

KDE: PARK U MĚSTSKÉ KNIHOVNY, SKÁLOVO NÁMĚSTÍ, PROSTĚJOV