Po necelém roce se do areálu plumlovského zámku opět vrátila oblíbená akce s názvem Jak vznikají dějiny. Stejně jako v předešlých setkáních přinesla i letos bohatý program a přilákala řadu návštěvníků. Na akci nescházely šermířské souboje, představil se kovář, uznávaný kejklíř, fakír a žonglér v jedné osobě, ale i sokolníci a divadelníci. Pro nejmenší byla připravena pohádka, ve které hrály děti podstatnou roli. I přilehlé stánky připomínaly historii a neopomnělo se ani na svátek matek, k jehož příležitosti byla možnost zakoupit na místě dárek. Uplynulá obota i neděle se tak vydařily opravdu na jedničku.

Jedinou malou kaňku představovalo pro organizátory počasí, které během soboty 7. května častým mrholením nebylo zrovna optimální. Bohatě to ale vynahradila následující neděle, přinesla zcela jasno, dokonce se většina účinkujících shodovala, že pro kostýmy je až moc teplo. Bez ohledu na počasí si lidé na zámek našli cestu v obou dnech a měli se na co těšit. „Ideální počasí ale těžko naplánujete. Mohlo to dopadnout daleko hůř. Jsme hlavně rádi, že se tu opět můžeme sejít a vzájemně se pobavit,“ těšilo organizátory u výběru vstupného.

Už od dopoledních hodin do pozdních odpoledních se o zábavu přítomných v rámci bohatého programu postarala řada vystupujících. Návštěvníci se tak mohli podívat například na dravce, sokolníci je nejen předvedli, ale prozradili k nim i řadu zajímavostí. Přítomné pak bavil také uznávaný kejklíř, žonglér a fakír Zdeněk Vlček, jenž si připravil řadu velice zajímavých vystoupení s žonglováním, ohněm, ale i třeba myší závody a rozesmál všechny přítomné. Často si k sobě také většina vystupujících vybírala i dobrovolníky.

Nescházelo ani krátké divadlo a pro děti byla připravena pohádka O veliké řepě, kde děti samy vytvářely příběh. Zámek také vydal svědectví o svých pokladech, kdy proběhly prohlídky pohádkových hradních sklepů. Nuda tak na zámku rozhodně nehrozila.

Na rytířské souboje bylo plno

Jednoznačně největší ohlasy a nejvíc lidí přilákal šermířský spolek Rotenburg z nedalekého Vyškova, jenž předvedl zdařilý gotický turnaj prošpikovaný velkou porcí zábavy, dramat, ale také napínavých soubojů. Vítězi turnaje se nakonec staly děti, které na turnaj byly přizvány. „Včera jsme byli rádi, že jsme takto oblečení a celý den jsme měli obavy, abychom zcela nepromokli. Dneska se počasí umoudřilo, ale zase extrémně teplé počasí nám dává zabrat možná ještě více. Ale všichni se baví a my jsme maximálně spokojení,“ hlásili po turnaji rytíři ze šermířského spolku Rotenburg.

V rámci soubojů nescházeli urození rytíři, jak jinak, chybět nemohla ani paní kněžna, jež byla vybrána z lidu a povolila start i řadovým občanům, a dokonce i ženám. Mezi jednotlivými souboji tak nescházela zábava. Například když vdova po místním lékaři ubila svého soka pánvičkou či když si jeden z rytířů sundával masku obrovským otvírákem na konzervy. Bezvýhradně vydařené vystoupení tohoto sboru.

Jejich vystoupení si přítomní pochvalovali a všem aktivním vystupujícím uznale tleskali. „Byli jsme tu už dvakrát a letos jsme si to opět nenechali ujít. Děti byly nadšené, že se podívaly na rytíře. Přidaly se i k pohádce a velkým zážitkem pak bylo, když si syn mohl přivolat na svou ruku sovu. Zase se to vydařilo a všechny vystupující obdivuji, že dokážou takto pobavit širokou veřejnost od nejmenších po ty nejstarší,“ pochvalovala si Věra Malá, jedna z přímých účastnic.