Přelom dubna a května znamená na památkách začátek turistické sezóny. Ale nikoliv pouze tam, také na řadě atrakcí včetně pivních budek a samočepů. Ze zimního spánku se tak probudilo i několik lokalit na Prostějovsku, které vznikly shodně v době koronaviru, kdy byly hospody zavřené. Covid-19 však přečkaly. A i nyní tak lidé mohou na Prostějovsku navštívit dvě pivní budky, samočep a také lesní bar. „Zase nám samočep funguje. Nabízíme v něm naši bezovou limonádu a samozřejmě pivo z Velkorakovského minipivovaru,“ prozradil Večerníku majitel minipivovaru Petr Hajkr.

V Rakové u Konice, přes kterou jezdí nemálo cyklistů, tak lidé znovu narazí na samočep. Jen o pár kilometrů dál, u Ptenského Dvorku, je zase pivní budka. Ta se rovněž stala cílem pro mnoho cyklistů i pěších turistů. „Pivní budku provozujeme s bratrem, který má v Ptenském Dvorku hospodu, ve stejném duchu jako loni. Lidé si sem mohou zajít natočit pivo a limonádu,“ uvedl Tomáš Bábek. U toho ale nezůstali. „Loni jsme o tři kilometry dál, na Pohodlí, otevřeli také lesní bar. I ten už funguje. Zde si kromě pití mohou lidé přijít třeba pro špekáčky nebo děti na sladkosti. Je zde také ohniště a posezení,“ připomněl Bábek. Zatímco v pivní budce lidé objeví „Litovel“, v lesním baru si mohou načepovat pivo Krakonoš.

Poslední koronavirový počin se samoobslužným výčepem se pak povedl u Malého Hradiska. „Provozujeme pivní budku třetí sezónu. A musím říct, že devětadevadesáti procentům příchozích dělá radost. Budka funguje a lidé se k ní vrací. Pokud to zaplatí náklady, budeme s kamarády rádi dál budku provozovat. Nejde o výdělečný podnik,“ řekl zakladatel budky Daniel Mudroch. Otázkou ale od prvních dní v případě podobných míst je, jak se zde budou lidé chovat. Ostatně i v nejznámějším lesním baru na Moravě – nedaleko Horní Lipové – mají dost špatné zkušenosti s vandaly. „Musím zatím lidi pochválit. Hlavní je, aby kelímky nekončily v přírodě,“ říká Mudroch a prosí, aby byli všichni nadále aspoň tak pořádkumilovní jako doposud.