Velmi často to přímo bije do očí. Magistrát ročně vydává desítky milionů korun na zajištění městské hromadné dopravy. Naproti tomu ale na jednotlivých linkách jezdí mnoho zcela prázdných autobusů nebo jen s minimálním počtem cestujících. Město nyní vybralo speciální firmu, která provádí sčítání cestujících.

Prostějovští radní na středeční tiskové konferenci překvapili sdělením, že připravují pro současný dopravní model městské hromadné dopravy změnu. „Jde nám o její zefektivnění ve srovnání se současným stavem a také o návrh úpravy dopravního řešení a jízdních řádů vedoucích ke snížení nákladů na její provoz o pět až deset procent,“ uvedla Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora pro dopravu v Prostějově.

Zmíněná úspora může znamenat redukci nevyužívaných linek městské hromadné dopravy v Prostějově. „Za 245 tisíc korun jsme vybrali firmu z Ostravy, která pro město zpracuje odbornou dokumentaci. Ta má obsahovat technicko-ekonomickou analýzu, analýzu frekvence cestujících, hodnocení poměru přepravní nabídky a poptávky, redukci spojů v přepravních špičkách a během běžného dne, návrh úprav tarifního a odbavovacího systému a ekonomické vyhodnocení,“ vysvětlila Rašková s tím, že už v těchto dnech můžeme v Prostějově spatřit pracovníky firmy, jak v jednotlivých autobusech a v různých časech sledují počty cestujících. „Chceme podrobnou analýzu do konce září tohoto roku, abychom případné změny a korekce začlenili do jízdních řádů linek MHD už od 1. ledna 2023,“ uzavřela náměstkyně primátora.