Velice pestrý, nesmírně zajímavý, maximálně dramatický a nakonec i báječně úspěšný ročník 2021/2%022 mají za sebou volejbalistky VK Prostějov. Následující rekapitulaci uplynulé sezóny jsme pojali trochu originálně tím způsobem, že jsme ke každému písmenu abecedy přiřadili téma, které se úzce dotýkalo zlatého družstva Hanaček.

A

Absence. Pokud počítáme jen hráčky, jež dokončily celý soutěžní ročník, tak extraligovým vítězkám od sklonku září až do závěru dubna málokdy někdo chyběl ze zdravotních důvodů. Na delší dobu pouze Michaela Beránková (přetržený vaz u palce ruky), jinak šlo o kratší nemoci či drobnější zranění.

B

Bojovnost. Žádný stav nebyl pro vékáčko ztracený, ani při výrazném bodovém manku nikdy nezabalilo žádný set, natož zápas. Zpočátku byla slabina jen v nezvládání koncovek dlouhých vyrovnaných sad, ale časem se dařilo i vypjaté závěry většinou překlopit na svou stranu.

C

Cíl. Ten původní předsezónní zněl jasně: vrátit se po až sedmé pozici v UNIQA extralize 2020/2é21 do horní poloviny tabulky, to znamená alespoň na páté místo. A případně zkusit v play-off útok na postup do semifinále, v ideálním případě atakovat bronz. Tyto ambice postupně sílily.

Č

Čada. Naprosto stěžejní osoba v téměř celé patnáctileté historii VK Prostějov. Hned po svém příchodu Miroslav Čada jako hlavní trenér dovedl místní tým k deseti mistrovským titulům za sebou, načež zůstal jen sportovním ředitelem. Loni v létě se ke koučování vrátil – a je z toho jedenácté zlato.

D

Doma. Před rokem se ženy vékáčka přestěhovaly do nového domácího prostředí v Národním sportovním centru Prostějov. Nejprve tam táhly dlouhou sérii vítězství, následně přišly i porážky. A nakonec úchvatná jízda vyřazovací částí s výsledkovou bilancí 5-1 až k ligové trofeji.

E

Emoce. Ke sportu nedílně patří, k vrcholovému tím víc – volejbal nevyjímaje. Hanácká parta byla emočně vždy nastavená dobře, ještě víc jí pak pomohly dílčí změny v hráčském kádru během sezóny. Posily Karin Šunderlíková a zejména Klára Faltínová přinesly silný pozitivní náboj.

F

Fanoušci. S přibývajícím časem se Prostějovanky mohly opřít o stále intenzivnější a bouřlivější podporu svých příznivců. Úzké jádro fandů obětavě jezdilo povzbuzovat i na venkovní duely (včetně dalekého Liberce), zatímco doma strhlo všechny ostatní diváky k vytvoření opakovaně suprové atmosféry.

G

Gábina. Po dubnové operaci achilovky se další průběh dosud přínosného angažmá Gabriely Kopáčové v hanáckých službách změnil v oboustranné trápení. Koncem roku 2021 vše vyvrcholilo dohodnutým odchodem univerzálky do Olympu Praha, náhrada s iniciálami KŠ se extrémně povedla.

H

Hosté. V dlouhodobé části nejvyšší české soutěže Čadovy svěřenkyně ani jednou nezvítězily v Ostravě, Liberci či Králově Poli. Zatímco v play-off si tam jezdily převážně pro triumfy. Hlavně dvojí vyplenění severních Čech a vstupní finálová výhra na jihu Moravy otevřely cestu k pozdější korunovaci.

Ch

Chytil. Je spíš nenápadným šéfem, který nemá potřebu se nějak moc ukazovat a prezentovat svou osobu. Předseda správní rady VK Petr Chytil řídí klub spíš v klidu z pozadí, vše pravidelně konzultuje s výkonným stratégem Mirkem Čadou a volí vždy trpělivá, přitom vhodná řešení daných situací.

I

Inspirace. Dlouho jste jasně nejlepší, pak postupně vyklízíte nejvyšší pozice, až spadnete z piedestalu na sedmou příčku. Důležitá je následná reakce. A právě ta prostějovská volejbalová může kohokoliv správně inspirovat. Za dvanáct měsíců vylétnout z podprůměru až na vrchol se často nestává.

J

Jízda. Simona Bajusz a spol. přepsaly novodobé dějiny ženského klubového volejbalu v ČR. Čím? Ještě nikomu se nepovedlo vyhrát extraligu z pátého místa po dlouhodobé fázi tím, aby napříč vyřazovacími boji přešel vesměs přes výše nasazené soupeře. Odskákali to Ostrava (5.), Dukla (1.) i KP Brno (2.).

K

Ká na čtvrtou. Od poloviny sezóny 2021/2022 patřila do základní sestavy mančaftu ze srdce Moravy hned čtyři káčka. Rozuměj Karolína (Fričová), Kateřina (Kvapilová), Klára (Faltínová) a Karin (Šunderlíková). Navíc z lavičky toto k(K)varteto jistila ještě další Klára (Dvořáčková).

L

Luboš. Důležitým členem realizačního týmu je už velice dlouho Lubomír Petráš. Spoustu let dělal asistenta Miroslavu Čadovi, pak byl tři roky hlavním koučem, teď je opět asistentem. Při své skromnosti nemá s těmito přechody žádný problém, tak jako tak hodně zodpovídá za tréninkový proces.

M

Město. Nebýt dlouhodobě výrazné podpory statutárního města Prostějov i Olomouckého kraje, nemohl by zdejší volejbalový oddíl dosahovat takových úspěchů, jaké má za pouhých patnáct let od svého vzniku na kontě. Jedenáctkrát mistryně = skvělá prezentace pro město i kraj daleko za jeho hranicemi.

N

Náhradnice. Lodivod Čada nemá toto slovo rád, ale nevyhneme se mu. Pětice děvčat z lavičky (Klára Dvořáčková, Petra Kožoušková, Michaely Smolková a Beránková, Pavla Meidlová) se od půlky ročníku do hry moc nedostávaly, přesto naplno žily s týmem a fandily ze všech sil.

O

Obrana. Podle statistických ukazatelů nemělo áčko VK nijak špičkovou defenzivu, ale čísla nejsou všechno. Nižší počet vítězně zablokovaných míčů kompenzovala hromada nadražených balónů, které šly dál hrát. A obrannými zákroky v poli se postupně dařilo konkurovat i těm nejlepším v lize.

P

Přihrávka. V minulosti bývala tato činnost většinou spíš slabinou prostějovských volejbalistek, avšak uplynulá sezóna vypadala na příjmu z jejich strany úplně jinak. Z dřívějšího nedostatku se stala největší přednost, žádný ze soupeřů neměl lepší přihrávku! Hlavně díky Káje Fričové a Adéle Stavinohové.

Q

Quality. Zde si vypomůžeme anglickým slovíčkem srozumitelným i pro všechny Čechy neznající cizí jazyky. O překvapivém triumfu v nejvyšší tuzemské soutěži totiž hanácká skvadra rozhodla především komplexní herní kvalitou, kde nic podstatného nescházelo ani nepřebývalo.

R

Raquel. Brazilská střeďačka s trochu nezvyklým a dlouhým jménem Raquel Löff da Silva platila za výkonnostně možná nejstabilnější členku mistrovského družstva. Přišla z Bratislavy, neměla skoro žádné výpadky, z blokařského postu se stala významnou herní ingrediencí úspěchu.

S

Soli. Čtyři lidé jsou součástí VK Prostějov od jeho vzniku nepřetržitě až dosud, jednou z tohoto kvarteta je právě Solange Soares. Také Brazilka, zároveň už i Slovenka a Češka s velkým srdcem na dlani. Kdysi výborná hráčka, teď kondiční specialistka a trenérka mládeže. Bez ní by to nebylo ono.

Š

Šunderlíková. Klíčová hráčská akvizice nepřicházela na přelomu roku coby okamžitá posila, nejdřív se musela dostat zpět do formy po vynucené zdravotní pauze. Ovšem jakmile byla fit, stálo to za to. Od jejích leváckých dělovek někdy až létaly třísky z palubovky, asi hlavní strůjkyně nejcennějšího kovu.

T

Tým. Přes veškerý nepopiratelný přínos individualit v barvách Prostějova měl pro konečné titulové křepčení jednoznačně největší význam právě kolektiv. Kdyby jeho členky i členové netáhli společně za jeden provaz, jak se s oblibou říkává, tak by až na piedestal rozhodně nemohli týmově dojít.

U

Užitečnost. Statistický faktor, jenž zohledňuje celkový přínos aktérek/akérů volejbalových utkání pro výsledek. Není divu, že celé UNIQA extralize žen ČR 2021/22 v daném ohledu jasně kralovala Karolína Fričová vynikající svou všestranností. Její top výkony hlavně na podzim doslova ohromily.

V

Varování. Ve finiši extraligové nadstavby se prostějovský válec již rozjížděl, přejel doma Ostravu i venku Olomouc. Leč potom přišel nepříjemný výpadek v posledním kole se Šelmami Brno, který ho vrátil na páté místo. Šlo o varovný signál vedoucí k dostatečnému ponaučení směrem k následně dominantnímu play-off.

W

Win. Do každého zápasu jdeme s maximální touhou vyhrát! Je to prosté motto, nic objevného. Ale mít takové odhodlání pevně uvnitř sebe bez ohledu na sílu protivníků a v rozhodujících bitvách jej reálně uskutečnit přímo na place, to neumí zdaleka každý. Prostě hrana oddělující vítěze od poražených.

X

X-Faktor. Co bylo pověstnou ingrediencí, jež dala partě vékáčka osudovou výjimečnost? Z pohledu Večerníku nadmíru pozitivní atmosféra v celém klubu založená na každodenní pracovitosti i ohromném chtění společně něco velkého dokázat. Což vypadá jednoduše, leč vůbec nejde o samozřejmost.

Y

Yesterday. Ještě jednou si vypomůžeme angličtinou v tom smyslu, že se klub z Hané dokázal poučit ze včerejška (rozuměj minulosti). Jednu dekádu byl českým hegemonem i díky ekonomické převaze, která pak vyprchala, nastal pokles. Přesto s méně financemi vylétl ze sedmé příčky během roku až na první.

Z

Závěr. A co z toho všeho nakonec plyne? Že sport je nevyzpytatelný, tím i krásný a přitažlivý. Prostějovský volejbal napsal poutavý příběh, kterým určitě nic nekončí, naopak jsou před námi další lákavé kapitoly. Sledujte vše dál a uvidíte, kam děj tohoto sportovního románu povede!