Zámek v Čechách pod Kosířem bude v sobotu 21. a v neděli 22. května hostit ve svém areálu v rámci akce Olomoucký fortel aneb Hanácké kování zručné kováře. Ti budou během těchto dvou dnů pracovat na společném díle – kované slavobráně pro novomanžele. Kromě toho ukážou, kolik úsilí je třeba vynaložit i na drobné kované předměty. Na své si přijdou i děti, které si budou moci ukovat něco svého. Součástí akce pak bude i bohatý doprovodný program zahrnující třeba country kapelu, pečení chleba v hliněné peci nebo ukázky předení vlny na kolovrátku či keramiky.

Olomoucký fortel se koná celkově již počtvrté, v prostoru před oranžerií na Zámku v Čechách pod Kosířem ovšem zcela poprvé. Sjedou se sem umělečtí kováři ze Spolku Kováři Olomouckého Kraje (KOK) a jejich přátelé z Čech a Slovenska, přičemž jejich hlavní náplní bude práce na společném díle – kované slavobráně pro novomanžele. Mezitím budou ale také předvádět, jak náročné je utvořit třeba i drobný kovářský výtvor. „Po celou dobu trvání setkání kovářů zde návštěvníci mají možnost nejen sledovat kováře při výrobě společného díla, ale i výrobu menších kovaných předmětů, které budou vytvořeny v kratším časovém úseku, aby měl každý představu, kolik času, úsilí a fortelu musí mít kovář na takovou práci,“ popisují pořadatelé. Většina zúčastněných řemeslníků přitom patří mezi skutečnou světovou elitu, takže jistě bude na co se dívat a co obdivovat. Šanci dostane ale i mladá nastupující generace kovářů, jež zde bude kovat spolu se zkušenými mistry.

Program začne v sobotu i v neděli již od 9:00 hodin, v sobotu skončí ve 20:00 hodin, v neděli pak v 16:00 hodin. Po celou dobu konání akce budou pro návštěvníky připraveny dílny pro děti, kde si budou moci vykovat památeční předmět nebo korálkovat. K vidění bude též výstava kovaných prací a některé kousky si budete moci i zakoupit. V sobotu během dne a v neděli dopoledne pak zahraje country kapela Dejna. Nakonec se budete moci podívat na ukázku různých historických řemesel – tavbu a lití bronzu, výrobu a pečení chleba v hliněné peci, výrobu keramiky a pletených výtvorů, výrobu tkalounkáře, předení vlny na kolovrátku a práci ranhojiče. Jak vidno, akce to bude veskrze zajímavá a poučná, neváhejte tedy a určitě na ni zavítejte!