Sportovní třídy mladých fotbalistů Prostějovského eskáčka na ZŠ Edvarda Valenty nedaly svým konkurentům šanci v okresním turnaji i v následném krajském finále a mladíci z osmé a deváté třídy vyhráli oba turnaje zcela jednoznačně. Pod vedením Aleše Ruse a Jana Petráska se tak mohli ve čtvrtek v Přerově radovat z pozice jasného vládce v Olomouckém kraji.

Okresní finále dopadlo podle očekávání a „Valentka“ se dostala do krajského finále. V něm na ni čekali vítězové dalších okresních turnajů a postupně se střetli se základní školou v Javorníku, Přerovem, Šumperkem a Velkou Bystřicí. Všechny čtyři duely ovládli zcela jednoznačně bez jediné inkasované branky. „V krajském finále jsme potkali vítěze všech dalších okresních soutěží a musím říct, že ani zde jsme neměli konkurenci a byli jsme jasně nejlepší. Je vidět, že máme sportovní středisko, kde máme všechny kluky ve společných třídách a díky širokému kádru jsme tak vybírali třináct hráčů z šedesátky možných. Každý zápas jsme měli pod kontrolou. Za celý turnaj jsme neobdrželi branku, což také o něčem svědčí. Kluci mají dvakrát v týdnu i ranní fáze tréninku, které mají hned v sedm ráno a nejsou pro ně tím nejpříjemnějším, ale alespoň díky těmto turnajům vidí, že to má opravdu velký přínos pro jejich fotbalový rozvoj,“ prozradil k úspěchu trenér U15 Aleš Rus, který na turnaji společně s kolegou Janem Petráskem mužstvo vedl.

Po regionálním finále v předchozích ročnících ještě následovalo i moravské finále a následně celorepublikové. Letos se ale soutěž vrátila po dvou letech covidu a regionálním finále to tak letos skončilo. „Pro nás je to ohromná škoda, protože letošní tým jsme měli opravdu silný a věřím, že jsme šanci dostat se až do toho velkého finále v Praze,“ doplnil závěrem kouč Rus. 

 

Výsledky krajského finále v minifotbalu

ZŠ E. Valenty – ZŠ Javorník 9:0

ZŠ E. Valenty – ZŠ Za Mlýnem Přerov 4:0

ZŠ E. Valenty – ZŠ Sluneční Šumperk 3:0

ZŠ E. Valenty – ZŠ Velká Bystřice 4:0

 

Sestava Prostějova: Jakub Gavenda, Maxim Schweidler, Dominik Zajíček, Jakub Trnečka, Lukáš Uhřík, Ondřej Pavlů, Jan Ondris, Radek Matula, Tomáš Bílý, Matěj Balenčín, Tomáš Liška, Štěpán Saulich. Trenéři: Jan Petrásek a Aleš Rus.

FOTO/19/HONZA 19_fotbal_valenty_spolecna

Vítězné mužstvo ZŠ E. Valenty z krajského finále v Přerově. Foto: 1.SK Prostějov mládež.