Prostějovský zimní stadion už před několika týdny obsadili stavbaři. Za celkových zhruba deset milionů korun se nyní sídlo hokejistů a krasobruslařů modernizuje. Kompletně se vyměňují boční kopility haly, tribuny pak zkrášlí zbrusu nové sedačky. Navíc probíhají rekonstrukce šaten hostů a zázemí pro rozhodčí. To ale není všechno, na poslední chvíli radní schválili i rekonstrukci dvou vcelku menších šaten, které jsou součástí útrob Víceúčelové haly-ZS. Ovšem dle některých osob pohybujících se v hokejovém prostředí se tak děje za doslova „hříšné“ peníze...

Jak totiž Večerník zjistil, generální oprava dvou místností určených pro technické a provozní zázemí hokejového klubu bude městskou pokladnu stát 1,6 milionu korun. Je tedy logické, že na tiskové konferenci rady města jsme ve středu zjišťovali, co stojí za tak dražší částkou v případě rekonstrukce plochy o velikosti necelých padesát metrů čtverečních v součtu, která už je postavena na pevných základech a nejedná se tedy o novou stavbu.

„Aktuálně na zimním stadionu v Prostějově probíhá kromě jiného i rekonstrukce šaten pro hostující týmy. My jsme už ale minimálně čtyři roky uvažovali také o tom, že je potřeba opravit i zbývající prostory pro „A“ tým hokejových Jestřábů. Právě teď tedy chceme využít toho, že už na zimáku probíhají rozsáhlé stavební úpravy a hodláme je všechny zvládnout dohromady ještě před začátkem hokejové sezóny. Rekonstrukcí oněch dvou místností tak dosáhneme toho, že opraveno bude celé západní křídlo haly včetně kompletního zázemí,“ objasnil Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora statutárního města Prostějova.

Vysvětlení druhého muže prostějovského magistrátu vyznělo jistě logicky, ale stále nepřicházela odpověď na to, proč částka dosáhne takřka dvou milionů korun? „Musíme si uvědomit, že veškerý stavební materiál šel cenově šíleně nahoru. Například metr ocelové sítě, která se dává do betonu, stál ještě před rokem šest set korun, nyní už dva tisíce! Stejně tak se zvýšily ceny jiných kovových prvků, chemie a stavebního materiálu. A samozřejmě i práce stavbařů jako taková. My se navíc musíme v rámci staveb potýkat často i s tím, že zhotovitel nám předkládá nárůsty cen, což my samozřejmě pečlivým průzkumem trhu kontrolujeme. Pokud požadavky stavebních firem nejsou oprávněné, tak je odmítáme. V aktuální době nám zhotovitelé nejsou schopni garantovat vysoutěženou cenu déle jak tři měsíce a často nám také odstupují z výběrových řízení i jako vítězové. Situace nejen na tomto poli je kritická. V tomto konkrétním případě, tedy rychlé rekonstrukci posledních dvou místností na zimním stadionu, jsme ceny zkontrolovali a vyhodnotili jako odpovídající současné realitě. Proto jsme v radě města schválili rozpočtové opatření na 1,6 milionu korun,“ pronesl Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově. „Kdybychom rekonstrukci těchto dvou místností neschválili teď, příští rok by stála už přes dva miliony korun,“ objasnil částku dalším argumentem první náměstek primátora Jiří Pospíšil.