I ve ztrátách lze objevit naději. Své o tom určitě ví Zdenka Kotyzová, která se po nehodě stará o svoji nyní osmadvacetiletou dceru. Mladá žena před sedmi lety havarovala na náledí na neudržované silnici ve směru z Olšan do Držovic. Následně byla s velmi vážnými zraněními převezena do nemocnice, kde bojovala o život. Jediný okamžik zcela změnil život obou žen. Díky nebývalé dávce víry v lepší budoucnost i spolupráci s řadou spřízněných duší se jim oběma podařilo ujít až neuvěřitelný kus cesty. Pomohli i četní dárci, díky nimž mohly obě dámy nedávno pořídit nové masážní křeslo.

Nyní osmadvacetiletá Zdenka Kotyzová před sedmi lety měla vážnou autonehodu, při které si těžce poškodila mozek. Téměř tři měsíce prožila v kómatu a probudila se jako miminko. Stalo se z ní velké malé dítě a téměř vše se musela učit od začátku. Do celodenní a velmi náročné péči si ji vzala její maminka.

Trvalá péče

Přestože mentálně mladá žena zůstává zhruba na úrovni osmiletého dítěte a pohybovat se může hlavně díky invalidnímu vozíku, tak pokrok, který dokázala udělat, představuje i pro mnohé odborníky téměř zázrak. „Po nehodě byla prognóza taková, že Zdenička zůstane natrvalo ležákem. Nyní už nejenže zvládá sedět, obejmout mě či vyrazit na tříkolce do Kolářových sadů, ale dokonce udělá i pár samostatných krůčků,“ zvěstovala přes Večerník dobré zprávy Zdenka Kotyzová, jejímž původním cílem bylo, aby se její dcera jednou v budoucnu dokázala osamostatnit. „Už jsem se musela smířit s tím, že to tak nikdy nebude, že jí budu trvalou péči poskytovat, dokud budu moci,“ konstatovala Kotyzová, která však má velkou oporu také ve své starší dceři a zeťovi. „Obrovský pokrok jsme udělaly díky Aleši Melkovi a jeho mobilním masážím, výrazně nám pomáhají rehabilitace v prostějovské nemocnici. Díky tomu Zdenička už loni udělala své první krůčky. Jenže pak v létě přišel další neobyčejně silný epileptický záchvat a my jsme byli skoro zase na začátku,“ ohlédla se mírně posmutněle maminka.  

Nové masážní křeslo

Nyní už její dcera zvládne udělat s chodítkem až dvacet kroků. Něco, co je pro většinu z nás naprosto samozřejmé, v jejím případě znamená velké vítězství. Ke zlepšení stavu kromě vytrvalého cvičení přispělo také zakoupení masážního křesla, na něž přesně před rokem probíhala veřejná sbírka. „Křeslo pomáhá uvolňovat silná svalová sevření, jimiž Zdenička stále trpí a jichž se zřejmě už nikdy zcela nezbaví. Nejvíce nám pomáhají koupele ve slané vodě, vyzkoušely jsme již i zajímavou pomůcku v podobě jakési robotické ruky,“ vysvětlila Zdenka Kotyzová, která doufá, že i díky tomu jednou se svojí dcerou vyrazí alespoň na krátkou procházku.