Když se nechce, je to mnohem horší, než kdy se nemůže. To perfektně platí pro Jakuba Havlíčka. Pětadvacetiletý muž na první pohled působí jako někdo, kdo má celý život před sebou. Bohužel je téměř jisté, že jej v něm nic moc pěkného nečeká. Dlouhodobě nezaměstnaný jedinec se základním vzděláním propadl drogám a skončil jako bezdomovec, kterému je naprosto všechno jedno. Minimálně tak působil uplynulé úterý 24. května, kdy u prostějovského soudu čelil obžalobě ze tří krádeží...

„Však jo!“ Přesně tak reagoval Jakub Havlíček na to, že na něj nájemce zahradního domku v Krasicích zavolá policii. Důvod byl jasný, muž v tu dobu přespával v cizí nemovitosti, kam se vloupal a kterou zřejmě kompletně vykradl. Tato lakonická reakce dokonale vystihuje životní postoj člověka, jemuž je víceméně všechno jedno. Živoří na okraji společnosti a bez ohledu na druhé si víceméně dělá, co chce. Svým způsobem života může připomínat radikálního přívržence stoické filozofie, nicméně toho by v mladíkovi se základním vzděláním asi nikdo nehledal. Spíše než četba starověkých mudrců jej k totální apatii přivedla závislost na drogách a četné dluhy.  

Devětkrát trestaný

Nelze se ani moc divit, že svůj život bezdomovce pravidelně prokládá pobytem ve vězení. Už devětkrát trestaný muž tam kvůli krádežím zatím naposledy skončil loni 5. července. Tehdy ani nebyl schopný se do věznice sám včas dopravit, a tak jej tam museli dodat policisté. Stalo se tak přitom přesně rok poté, co byl z basy naposledy propuštěn.

Minulé úterý byl u soudu obžalován ze tří krádeží. Kromě obligátního nájezdu v Kauflandu měl vykrást také ruinu stojící v Olomoucké ulici, kterou její majitel používal jako sklad. Díky tomu v ní našel až překvapivě cenné věci, jež si společně se svým parťákem Lukášem Hudečkem přenesl do brlohu u místního nádraží, kde je také našli policisté. Den před Štědrým dnem 2020 jej rovněž objevil právě nájemce jinak neobyvatelného zahradního domku v Krasicích.

Přesvědčivé důkazy

Navzdory dost přesvědčivým důkazům obžalovaný vše u soudu popíral. „Policisté za mnou přišli s těmito třemi případy, ale nechápu proč? Nic z toho jsem neudělal,“ konstatoval pouze Havlíček, jenž připustil pouze to, že přespával v cizím domku. Přitom ignoroval fakt, že při krádeži v Kauflandu jej zachytily kamery, stejně jako to, že jeho kumpán se k vykradení domu v Olomoucké přiznal a označil jej jako spolupachatele. Rovněž mu nepřišlo nijak podezřelé, že byl přistižen přímo ve vykradené nemovitosti, kterou po delší dobu obýval. 

Rozsudek v celé věci zatím nepadl. Vzhledem k tomu, že předvolaní svědci Lukáš Hudeček a Michaela Zelinová přežívající rovněž jako bezdomovci se k soudu neráčili dostavit, muselo být hlavní líčení odročeno na 21. června.