Vánoční atmosféra, vůně skořice a svařáku, ozdoby, kam se člověk podívá... Kromě jedinců, kteří se hlavně snaží tyto svátky zejména přežít, tyto příjemnosti velká většina z nás ocení. Dobrou zprávou je, že pro tohle užívání má Prostějovsko velmi dobré podmínky. Hodně spolků i jednotlivců totiž obyčejně organizuje pěkné vánoční akce.

A pokud už se tedy alespoň v těchto dnech budeme moci pohnout z domu jinam než do práce, obchodu nebo nemocnice, jistě si některou z nich zamilujete. Kdyby náhodou ne, alespoň si pár zajímavostí připomeňme.

Plumlov: Vánoční prohlídky

Milá akce s krásnou atmosférou, navíc vhodná pro děti i dospělé. Během prohlídky plumlovského zámku načerpáte hodně zajímavých informací o vánočních zvycích a obyčejích, dozvíte se dosud netušené. A to vše v malebném vánočním koloritu. Pokud byste navíc přišli v podvečer, oslní vás krásně osvícený exteriér i interiér památky.

Smržice: Vánoční výstava

Vánoční výstavy se konají v pomalu každé druhé obci. Klasikou jsou ty v Jesenci, Čechách pod Kosířem nebo třeba v Mořicích. Krásnou ale můžete čekat zejména ve Smržicích. Na místní faře nabízejí tradičně ke zhlédnutí od ozdob po betlémy. Každá byť jen trochu romantická duše si zde určitě najde to své. Nemusí přitom zůstat jen u podívané, výstava je prodejní a jedná se fakticky o takový malý jarmark.

Kostelec na Hané: Vánoce v zahradnictví

V Kostelci slaví Vánoce různě. Můžete se každoročně těšit na program v sokolovně, klasikou je slavnostní rozsvěcení vánočního stromku se spoustou představení dětí. Zahradnictví Marciánová pak nabízí prodejní výstavu všeho vánočního. Často navíc s programem, a to vše v příjemném prostředí. Kdo někdy zašel na zdejší Halloween, ví.