Sportovní fandové, pozor! Ve čtvrtek 16. června od 18.00 hodin si v hale Sportcentra DDM Prostějov v Olympijské ulici můžete na vlastní oči vychutnat opravdovou volejbalovou lahůdku – semifinálový duel Golden European League žen 2022 mezi Českem a Rumunskem!

Základní část aktuálního ročníku Zlaté Evropské ligy skončila během uplynulého týdne posledními zápasy. Ve skupině B byly na programu dva. Volejbalistky Slovenska, jejichž největší bodovou tahounkou je univerzálka VK Prostějov Karin Šunderlíková, uzavřely své účinkování v soutěži těsnou domácí porážkou s Chorvatskem 2:3 (20, 21, -23, -18, -13). Hlavně zpočátku výborně hrající Šunderlíková skórovala v Popradu čtyřiadvacetkrát, přesto družstvo SR ztratilo slibné vedení 2:0 na sety a v tabulce skončilo poslední.

Nicméně středeční výsledek zajistil ženám ČR už s předstihem prvenství ve skupině a tím zaručený postup do play-off. Závěrečný mač v sobotu ve Zlíně právě proti Chorvatkám nemohl na tomto faktu nic změnit. Naštěstí, neboť Češkám se navzdory dobrému začátku nevydařil a podlehly 1:3 (20, -23, -20, -12). Smečařka vékáčka Klára Faltínová nastoupila v základní sestavě, pak byla střídána, následně ji kouč na palubovku vrátil a dohromady zaznamenala devět bodů při vysoké úspěšnosti útoku, leč mnohem horší přihrávce.

Původní plán vyvrcholení Golden European League byl tradiční: závěrečný turnaj Final Four. Leč s dějištěm na Ukrajině, kde se z logických důvodů probíhajícího válečného konfliktu nemůže uskutečnit. Evropská volejbalová federace CEV tak přišla s náhradním řešením dvou semifinálových střetnutí a následně jednoho finálového u nejvýše nasazených kolektivů z kvarteta postupujících.

Právo hostit jedno semifinále získala Česká republika, načež Český volejbalový svaz narychlo hledal vhodné dějiště. Našel jej v Prostějově, jehož představitele oslovil s nabídkou pořádání prestižního mače. Vznikla tak vzájemná dohoda s tím, že čtvrteční podvečerní souboj uvidí hala Sportcentra DDM. V sobotu večer se pak rozhodlo, že protivníkem našeho ženského národního výběru bude Rumunsko.

Potřebujeme pokud možno plné hlediště v zádech. Proto pevně doufáme, že na důležitý zápas přijdou všichni čeští fanoušci. Nejen ti prostějovští, ale také další z blízkého či vzdálenějšího okolí, nebo přijedou třeba i z jiných měst. Každopádně prosíme o co největší podporu, protože chceme postoupit do finále Zlaté Evropské ligy,“ řekl hlavní trenér volejbalistek ČR Giannis Athanasopoulos.

On, jeho svěřenkyně i celý realizační tým jsou ubytováni v Hotelu Tennis Club Prostějov a od pondělí 13. června si tréninkově zvykají na halu, která se stane dějištěm sportovního hitu. „Je pro nás ctí, že se naše město mohlo ujmout pořadatelství natolik důležitého mezinárodního střetnutí na reprezentační úrovni. Srdečně zveme všechny fanoušky do hlediště, aby našim holkám vytvořili bouřlivé domácí prostředí a pomohli jim k postupu do finále,“ vyzval rovněž předseda správní rady VK Prostějov Petr Chytil.

Předprodej vstupenek na duel Česko – Rumunsko probíhá na internetových stránkách www.ticketportal.cz!

 

DO RASTRU:

STATISTIKY HRÁČEK VK PROSTĚJOV V GEL 2022

Slovensko – Chorvatsko 2:3 (20, 21, -23, -18, -13): Karin Šunderlíková 24 bodů.

Česko – Chorvatsko 1:3 (20, -23, -20, -12): Klára Faltínová 9 bodů (9 útoků), úspěšnost útoku 47 procent, úspěšnost přihrávky 10 procent, celková užitečnost +6.

KONEČNÉ POŘADÍ ZÁKLADNÍ ČÁSTI GEL 2022

Skupina A: 1. Francie 12 bodů, 2. Bosna a Hercegovina 3, 3. Španělsko 3.

Skupina B: 1. Česko 9, 2. Chorvatsko 8, 3. Slovensko 1.

Skupina C: 1. Rumunsko 7 (3 vítězství), 2. Ukrajina 8 (2 vítězství), 3. Maďarsko 3.

gel 2022 plakat a1 cz v7 semifinale tisk