„Vyhrát může každý s každým“, „favorit není“. Takové věty slýchá sportovní redaktor pravidelně. Od hráčů, od trenérů, od funkcionářů. A mají často pravdu. Skutečně. Pokud se jedná třeba o hokejovou Chance ligu, patří k soutěžím vyrovnaným, kde opravdu při menším podcenění dokáže slabší tým snadno překvapit. Čest výjimkám, jako byla v minulém ročníku Kadaň. Soupisky pro rok příští ještě nejsou hotové, ostatně z té prostějovské je známo pět jmen a nad šestým se spekuluje. Nicméně už nyní se můžeme zaměřit na to, kdo má jak silný tým. Hned na začátku přitom zjistíme, že soutěž bude opět vyrovnaná. Možná ještě více než v uplynulých letech.

Celky jako Benátky, Havířov a Kadaň, které byly několik let spíše na chvostu tabulky, už v soutěži nenajdeme. Naopak bude nově v soutěži Zlín. Ten se přidá k týmům, jako jsou Vsetín a Jihlava. Opět se právě tyto celky poperou o top příčky. Sekundovat by mohl znovu Přerov. A snad Poruba, jak se říká, do třetice všeho nejlepšího. Sice budou mít Ostravané nový tým a bude to chtít čas, než si sedne. Totéž se ale dá čekat u Slavie Praha nebo Frýdku-Místku. I zde došlo k obrovským změnám.

Za favority tedy považujeme Zlín se Vsetínem, spolufavorité jsou Jihlava, možná Přerov. Třebíč udělala menší výprodej, totéž platí o Litoměřicích. Ty dost pravděpodobně půjdou tabulkou výrazně dolů, převáží výchova mladých hokejistů před hráči, jako jsou Přikryl, Procházka nebo Kadlec. Na spodku tabulky by pak podle Večerníku mohl figurovat Frýdek-Místek, Kolín a Vrchlabí. U Vrchlabí je stále otázka, jak bude vypadat spolupráce s Pardubicemi. Médii už proběhla zcela rozdílná vyjádření a vypadá to na takový menší informační ping-pong.

Co ale pak bude s Prostějovem, s Jestřáby? Redakce je tipuje na černého koně soutěže. Sice zatím není moc informací, podle kterých se to dá posuzovat. Nicméně trenérský štáb zjevně ví, jak přitáhnout kvalitní hráče a udělat z nich tým. A s týmem úspěch. Zůstali Jáchym, Novák a Jiránek, kteří patří k top útočníkům. A vedení si zjevně uvědomilo, že na sedm obránců se ročník odehrát nedá. Pokud se tedy nic nestane, můžou Jestřábi znovu hrát vysoko. Náš tip je 6., možná 7. místo po základní části. A play-off? No, tam už se může stát opravdu cokoliv...