Otevřít lidem oči natolik, aby spatřili to, co jim zůstává skryto, přestože kolem toho třeba dvakrát denně projdou. I to je posláním snímků Boba Pacholíka. Ten na své nejnovější výstavě odhaluje fotografie Hané, která se před námi zjevuje jako bychom ji spatřili poprvé. Díky tomu ji můžeme obdivovat očima nadšených turistů. Vernisáž výstavy se konala v úterý 7. června ve Státním okresním archivu. Opět na ni dorazilo nebývalé množství lidí.  

Bob Pacholík je všeobecně znám jako citlivý pozorovatel každodenního života města, v němž se mu daří nacházet komické i poetické okamžiky. Ostatně právě snímky zachycující podobné momenty po dlouhé době představil na své dosud poslední prostějovské výstavě, která se před třemi lety konala právě v sále archivu v Třebízského ulici. 

Tentokrát ve stejných prostorách vystavuje snímky hanácké krajiny. Můžeme na nich vidět například pohledy na Prostějov z naučné stezky Stráž ve Smržicích, zvlněnou krajinu z okolí Pivína, plumlovskou přehradu i mnohá další místa, která vášnivý poutník na svých cestách nejen pro sebe objevil. „Když jsem poprvé přijel do Prostějova, tak mě Bob Pacholík naučil dvě slova: ryna a plut. S tím jsem si víceméně dodnes vystačil. Od té doby jsme spolu nesčetněkrát prošli po městě. Nicméně teprve z Bobových fotografií jsem objevoval, co jsme při našich procházkách možná oba viděli, ale jen jeden z nás plně vnímal.  To se opakovalo i při našich výletech do přírody. Například při cestě na Králický Sněžník Bob náhle zmizel a vrátil se s nádhernou sérií snímků starých pařezů,“ zavzpomínal na společně strávené chvíle bývalý ředitel prostějovského muzea Václav Hruška, který výstavu vtipně charakterizoval jako jubilejní, nikoliv však senilní.

Do archivu opět dorazily desítky návštěvníků, kteří se všichni do nevelkých prostor nikdy nemohli vlézt. Ti, co to štěstí měli, pak místnost během pár minut zcela vydýchali. To platilo i pro folklórní soubor Slonečko z Konice, jenž zahrál a zazpíval několik hanáckých písní a kromě muzicírování vynikl zejména neobyčejnou roztomilostí svých členek. „Dovolte, abych vernisáž prohlásil za ukončenou a výstavu za zahájenou,“ uzavřel v dobrém rozmaru Bob Pacholík. 

Expozici snímků Boba Pacholíka můžete ve Státní okresním archivu navštívit každé pondělí a středu od 8:00 do 17:00 hodin a každé úterý, čtvrtek a pátek od 8:00 do 15:00 hodin. K vidění tu bude až do 7. září.