Na poslední dva roky, kdy kvůli covidové pandemii museli organizátoři odkládat desítky kulturních, společenských i sportovních akcí, se snad brzy zapomene. Jediná, která se uskutečnila během let 2020 i 2021, i když s výraznými omezeními, byly prostějovské Hanácké slavnosti. A kvůli rozsáhlým protiepidemickým opatřením pořadatelé sáhli po jedné novince, která se osvědčila, a dokonce si získala kladné body u většiny návštěvníků hodů. Pokračovat se v ní ovšem už nebude!

V roce 2020 byly Hanácké slavnosti hodně „okleštěné“ kvůli vládním opatřením, rok nato taktéž. Ovšem organizátoři kvůli zachování povinných rozestupů mezi návštěvníky přišli s novinkou, a to rozmístit stánky trhovců po všech třech náměstích, tedy po náměstí T. G. Masaryka, Žižkově i Pernštýnském.

„Lidé byli nadšeni, prý se jim to líbilo, nemuseli se tolik tlačit ve frontách u jednotlivých stánků. Určitě v tomto rozmístění budeme pokračovat i v příštích letech, osvědčilo se to,“ libovala si ještě vloni náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Ovšem organizátoři míní, ale obyvatelé mění... Letos v září se už tento systém rozmístění stánkařů opakovat nebude! „Bohužel, musíme reagovat na stížnosti občanů bydlících na Žižkově náměstí. Poukazují na to, že během hodů jsme jim zabrali kvůli stánkům místa, která si oni platí na parkování svých vozidel. Musíme tyto stížnosti brát v potaz a při organizace letošních Hanáckých slavností se tak musíme vrátit do původní podoby. Stánky proto budou pouze na náměstí T. G. Masaryka a velmi omezeně na Pernštýnském náměstí,“ uvedla nedávno Sokolová.

Škoda. Dobrý nápad, který se u jiných občanů setkal s kladnými ohlasy, narazil na zlobu těch, kteří po tři dny konání prostějovských hodů nemohli na Žižkově náměstí parkovat...