Několik posledních týdnů se koronavirová situace zlepšovala i v prostějovské nemocnici a ze stovky hospitalizovaných pacientů v polovině listopadu se tento počet snížil až na polovinu. Ovšem zprávy z minulého pátku už tak optimistické nejsou. Počet pacientů na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov začal opět stoupat. Mluvčí ale ujišťuje, že nemocnice je schopna na situaci reagovat a počet covidových lůžek navýšit podle potřeby.

„V prostějovské nemocnici nyní k pátku 11. prosince leží 60 pacientů s covid-19, z toho jsou čtyři lidé ve vážném stavu. Ještě v pondělí sedmého prosince přitom bylo v nemocnici hospitalizováno 52 pacientů s covid-19, o dva dny později ve středu už 54, takže počty nemocných, jejichž zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci, pomalu narůstají. Nemocnice je schopna rychle reagovat na situaci a počet covidových lůžek v případě potřeby navýšit,“ ujistila Večerník Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Další otázka padla na možnost návštěv pacientů v nemocnici, což určitě zajímá širokou veřejnost. „Velmi rádi bychom co nejdříve zmírnili všechna opatření, avšak o těchto záležitostech nemůže nemocnice rozhodnout sama. Tyto kroky musí být v souladu s nařízeními a doporučeními vlády a orgánů ochrany veřejného zdraví. V tuto chvíli tedy nedokážeme odhadnout, kdy bude možné znovu plošně povolit návštěvy,“ zareagovala Miloševská, která Večerník seznámila s aktuální situací, co se návštěv pacientů v nemocnici týká. „Návštěvy jsou v tuto chvíli povoleny pouze na porodnici a šestinedělí, kde je vstup umožněn jedné nejbližší osobě rodičky, a to ve vyhrazených hodinách a za dodržení všech přísných hygienických pravidel. Ve snaze minimalizovat riziko přenosu choroby covid-19 platí na všech ostatních lůžkových odděleních zákaz návštěv. V případě vážného zdravotního stavu pacienta nebo při jeho náhlém zhoršení je možné se domluvit s ošetřujícím lékařem na výjimce,“ vysvětlila tisková mluvčí společnosti Agel.

 

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 14. prosince