Po všech událostech v nejvyšších patrech Fotbalové asociace, kde skončil dnes již bývalý místopředseda Roman Berbr ve vazbě, se spojila řada českých fotbalových osobností projektem F-evoluce. Za svůj hlavní cíl považuje organizace vrátit český fotbal do normálu a pokusit se vrátit důvěru partnerů i fanoušků v český fotbal. Organizace funguje již měsíc a začíná si získávat podporu profesionálních i amatérských klubů.

Fotbalová evoluce by měla začít od nejnižších pater, kde budou chtít osobnosti českého fotbalu zapracovat na změnách právě v okresních a krajských svazech, kde měl velmi často dosazené své muže bývalý místopředseda Berbr. V příštím roce se bude také konat valná hromada Fotbalové asociace, kde se bude volit nový předseda. Už za pár měsíců tak bude jasné, zda se podaří změnit poměry osobnostem v čele s Vladimírem Šmicerem, Milanem Barošem, Janem Kollerem a dalšími patrony tohoto projektu, či u moci i nadále zůstane Marek Malík, který rezignovat i po další aféře odmítá. 

Na otázku, jaké vedení bude pokračovat na okresní a krajské úrovni, či dokonce v čele asociace, je zatím příliš brzy. Není ani jasné, co v nejbližší době čeká místní kluby. V nadcházejícím roce přijdou na řadu nové volby, kde se rozhodne o představitelích okresů, krajů i celého fotbalu. Už nyní však může kluby těšit jedna jistota. „Jak se může na následující roky změnit situace, kvůli problémům s covidem i současnou aférou odpovědět nedokážu. Nyní pouze vím, že i na příští ročník by mělo být schválené proplácení sudích za kluby a v rámci covidových náhrad by na kluby mohl čekat podobný výběr náhrad, jako byl letos v létě,“ prozradil předseda Olomouckého krajského fotbalového svazu Stanislav Kaláb. Ten už svůj post obhajovat nehodlá.

„I prostějovských klubů či svazu by se současná situace dotknout neměla. Uvidíme, co přinese příští rok s ohledem na valnou hromadu a další věci, ale sezóna určitě bude z pohledu sportovního i finančního velmi podobná předchozím,“ nastínil sekretář Okresního fotbalového svazu Prostějov Petr Antoníček.