Jak někdo může být tak důvěřivý a naletět zcela zjevnému podvodu? Senior z Konicka juchal nad oznámením, které mu přišlo e-mailovou poštou. Kdosi z Ameriky mu sliboval dar 300 tisíc dolarů. Nebylo to ovšem jen tak. Starší muž podle pokynů musel nejdříve poslat poplatek v eurech. A on to udělal...

„V říjnu tohoto roku přišel do soukromé e-mailové schránky staršímu muži z Konicka e-mail, který mu oznamoval, že má přijmout dar ve výši tří set tisíc dolarů. Převzetí lákavého daru mělo ale své podmínky, na které poškozený přistoupil. Kontaktoval prostřednictvím e-mailu dárce, který sídlí ve Spojených státech amerických, a ten mu odpověděl, že je třeba uhradit 1 018 euro ze převodový kód, aby mu dar mohl předat,“ informovala Miluše Zajícová, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Bohužel důvěřivý senior naletěl podvodníkovi. „I přestože stále upozorňujeme na nekalé podvodné e-maily, které mají jeden cíl, a to vylákat od oslovených osob jakýmkoliv způsobem a pod jakoukoliv záminkou peníze, tak i v tomto případě byli pachatelé úspěšní a poškozený peníze odeslal. Dárek, který očekával, ani po dvou měsících nedorazil a zaručeně ani nepřijde. Podvodníci tak muže připravili o necelých 28 600 korun,“ uvedla dále mluvčí krajské policie s tím, že policisté případ šetří pro trestný čin podvodu.