Zatímco klukům florbalistům z Olomouckého kraje se na Olympiádě dětí a mládeže 2022 moc nedařilo, dívky budou mít jen ty nejlepší vzpomínky. V těžké konkurenci se totiž neztratily, naopak po nejisté základní části totiž excelovaly v té vyřazovací. „Progres tam byl vidět. Holky nastoupily do turnaje poměrně nervózně, nebyli jsme schopní dát gól. Milion střel a zakončení bylo takové slabší. Postupně se holky zvedaly, tak si jim to v hlavách sedalo,“ konstatoval jeden z trenérů výběru Ondřej Čoček.

Turnaj skutečně nezačal pro dívky dobře. Remíza 2:2 s Plzeňským krajem byla z kategorie nečekaných. Nedařilo se ani proti kraji Libereckému, kdy tým podlehl 1:3. Postupně se ale dívky zvedly, což souviselo i s tím, že se dokázaly přes úvodní nezdary přenést. Jak ony, tak trenéři. „Snažili jsme se na hráčky nevyvíjet velký tlak. S tím, že o nic nejde, buď to přijde, nebo ne. A ono to přišlo,“ uvedl Ondřej Čoček. Vysvětlil, jak moc to bylo důležité v době, kdy už bylo po sezóně. „Holky měly strašně těžkou sezónu za sebou. Hrály v Olomouci, hrály ve Vítkovicích a dalších klubech. Ta sezóna je velmi dlouhá a holkám je 14, 15 nebo 16 let. A ten tlak, který na ně vyvíjíme my dospělí, je velký. A to jsme tady nechtěli. Ať si to užijí,“ usmíval se Ondřej Čoček.

Tento přístup slavil úspěch. Dívky se postupně zvedaly a nakonec dokráčely až do finále. V něm diváci dlouho branku neviděli. Až tři minuty před koncem se prosadila Veronika Mrázková. Soupeř v power-play srovnal, obrátit ale nedokázal. Nakonec tak došlo na nájezdy, v nichž hráčku Prahy dokázala vynulovat brankářka Kristýna Keclíková. A začaly mohutné oslavy. „Myslím si, že přístup pomohl vyhrát finále s Prahou. Trenéři na soupeřky tlačili a bylo vidět, že ony za každou cenu chtějí vyhrát,“ poznamenal Ondřej Čoček. Jediné, co ho trápilo po vyhraném finále, bylo horko, v uzavřené hale pro sportovkyně velice nepříjemné. „Hráčky byly úplně mrtvé. To se dvakrát nepovedlo,“ vyjádřil se kouč Olomouckého kraje.

Výsledky:

Olomoucký kraj – Plzeňský kraj         2:2

Olomoucký kraj – Liberecký kraj 1:3

Olomoucký kraj – Jihomoravský kraj 2:2

Olomoucký kraj – Kraj Vysočina 0:0

Olomoucký kraj – Hl. město Praha 3:3

Olomoucký kraj – Pardubický kraj 6:0

Olomoucký kraj – Středočeský kraj 3:1

Olomoucký kraj – Jihomoravský kraj 4:3

Olomoucký kraj – Hl. město Praha 2:1 (sn)

FOTO 26 Sob sport_ostatni_olympiada_deti_florbal

Vítězný tým pózuje fotografům. Foto: Michal Sobecký