(Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel) Tropické horké letní dny jsou tady a právě s nimi přicházejí i mnohé zdravotní obtíže, plynoucí často z podcenění situace po delším chladném období. Kromě spálenin od sluníčka je typickou letní komplikací i dehydratace, která zdaleka neznamená jen pocit žízně. Výrazná dehydratace totiž může v nejhorším případě člověka i ohrozit na životě.

„Dehydratace znamená pokles tělesné vody v organismu pod určitou mez, což vede k různému stupni porušení vnitřního prostředí. Příčina je jednak v nedostatečném příjmu tekutin z různých důvodů, a jednak také v přílišných ztrátách tekutin nebo v kombinaci obojího. V letních měsících se obáváme zejména neadekvátního sníženého příjmu tekutin v horku,“ popisuje Miloslav Špaček, primář interního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

V lehkém stádiu nemusíme dehydrataci vůbec zpozorovat. Později pomalu přichází pocit žízně či sucha v ústech, dále bolesti hlavy, únava, pokles tvorby moče, nebo i teplota či nevolnost. Pokud je dehydratace významnější či dlouhodobější, zrychluje se také puls, mohou se objevovat svalové křeče, pokles krevního tlaku a může dojít i ke ztrátě vědomí, zmatenosti i kómatu. „V nejhorším případě dochází k rozvoji dehydratačního šoku, kdy je osoba bezprostředně ohrožena smrtí ze selhání oběhu,“ varuje primář Špaček.

Nejrizikovější skupinou jsou přitom v případě dehydratace kojenci a novorozenci. „Tyto malé děti mají vyšší podíl tělesné vody v organismu a velmi náchylněji reagují jak na nedostatečný příjem tekutin, například v horku, tak i na choroby nebo obtíže, při kterých dochází ke ztrátám tekutin – jako je zvracení, nadměrné pocení či průjmy,“ vysvětluje primář Špaček.

Další ohroženou skupinou jsou pak podle primáře senioři, kteří mají snížený pocit žízně, sníženou koncentrační schopnost ledvin a obvykle i mnohá další přidružená onemocnění. Senioři navíc často užívají léky k odvodnění, které situaci ještě zhoršují.

Důležité je proto zejména v letních měsících dbát na doplňování tekutin, a to i v případě, že člověk nepociťuje žízeň. „Ideální je čistá voda, minerálky nebo slabý čaj popíjený průběžně během dne. Iontové nápoje jsou vhodné spíše pro mimořádné fyzické výkony,“ radí MUDr. Špaček s tím, že chronicky nemocní lidé (zejména s nemocným srdcem nebo ledvinami) by se horkým teplotám měli ideálně zcela vyhýbat a o vhodném režimu se vždy radit s lékařem.