V období, kdy českým fotbalem znovu zmítá další obrovská kauza a už tak pošramocená důvěra zase klesla, se do boje za očištění Fotbalové asociace hlásí nová i staronová jména. Předseda asociace Marek Malík se pro rezignaci po razii v sídle na Strahově nerozhodl a ani to nevypadá, že by o svůj post chtěl přijít na příští valné hromadě, která se má uskutečnit v příštím roce. Místopředseda a zároveň jedna z nejdiskutovanějších osob fotbalu posledních let Roman Berbr skončil ve vazbě za zpronevěru a uplácení. V posledních dnech se navíc přidávají i různé sázkařské dozvuky a ovlivňování zápasů. Je otázkou, kde a kdy může celá tato kauza skončit. Každopádně ale probudila značnou část fotbalových osobností, které se rozhodly proti současnému systému a vedení postavit. Podaří se tyto změny prosadit nově vznikající (F)evoluci? Nebo přijde na řadu ještě jiná skupina. To vše bude jasné již příští rok. V nynějším režimu však určitě FAČR fungovat nemůže.

Jako první se po posledním skandálu a vyšetřování dvaceti osob ozvala nově vznikající organizace Fotbalová evoluce zkráceně (F)evoluce. Za ní stojí celá řada známé fotbalové veřejnosti, a také celá řada bývalých manažerů, kteří z asociace odcházeli právě kvůli Romanu Berbrovi. Ať už se jedná o vynikající fotbalisty jako Vladimír Šmicer, o kterém se také mluví jako o kandidátovi na post předsedy, Milan Baroš, Jan Koller a mnoho dalších. Nebo také bývalého místopředsedu FAČR a fotbalového funkcionáře Rudolfa Řepku či známé tváře nejen z fotbalového, ale i kulturního života jako například komentátor Jaromír Bosák, bývalý sportovní novinář a mluvčí reprezentace Ondřej Lípa, nebo herec Ladislav Hampl.

A jaké jsou hlavní cíle této skupiny? Představitelé této skupiny nestojí o nejvyšší funkce v asociaci, především by chtěli změnit situaci na okresních a krajských postech, kde se především v Čechách drží většina mužů provázaná právě s bývalým místopředsedou Romanem Berbrem. Zejména informovanost na nejnižších fotbalových patrech je podle skupiny nejdůležitější, což vyplývá už z prvotního hesla této iniciativy Změň svůj okres, změň fotbal. „Našimi hlavními úkoly je informovat veřejnost a vzbudit zájem znovu probudit fotbalovou rodinu na okresech a krajích, aby lidé v klubech začali zase přemýšlet, zda pro ně jejich vedení dělá to nejlepší,“ přiznával na první tiskové konferenci bývalý generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, který se rozhodl kandidovat v okrese na Teplicku.

Kromě již zmíněných tváří spolupracuje (F)evoluce s dalšími projekty, jako je charitativní tým Real Top Praha, Výzva 2021, či spolek čistý fotbal. Veřejnou podporu iniciativě dala druholigová Dukla Praha či ligová Opava. Další kluby zatím mlčí.

Kromě Fotbalové evoluce se však objevují i další iniciativy. Ta nejnovější s názvem Nový fotbal – Nové tváře požaduje mimo jiné veřejnou distanci klubů od korupce a současné situace a má podobné cíle jako Fotbalová evoluce, od které se ale distancuje. Lídr této iniciativy Martin Mulač by také rád kandidoval na post místopředsedy s přesahem k mládeži. Mulač je znám především jako spoluzakladatel programu ProFútbolAnalytics. Rád by fotbal zbavil prospěchářství a snahy po moci od okresních úrovní až po ty nejvyšší.