Verča. Takto jednoduše se jmenuje vánoční strom, který od konce listopadu zdobí konické náměstí. Příhodnější jméno však mít nemůže. Okrasný smrk vyrostl naproti zámku přímo před nedalekým objektem bývalé traktorové stanice. Přesně tam ho před 26 lety vysadili manželé Věra a Tomáš Vrbovi, kteří tak učinili bezprostředně po tom, co se do Konice nastěhovali. Ve stejný rok se jim narodila dcera Veronika, podle níž je strom pojmenován.

Ve známém areálu bývalé traktorové stanice jsou tři byty. Do jednoho z nich se před 26 lety nastěhoval Tomáš Vrba se svojí manželkou. Aktivní muzikant si na náměstí zařídil prodejnu s elektrospotřebiči, místní lidé jej mimo jiné znají také jako toho, kdo jim montoval anténu. S manželkou Věrou se jim narodila dcera Veronika. „Ve stejný rok jsme před naším domem zasadili okrasný smrk, který jsme si přivezli ze zahradnictví z Přemyslovic,“ zavzpomínal Tomáš Vrba.

Strom rostl s dívkou

Jak roky běžely, z původního stromečku se stával vzrostlý strom. Obdobně z maličké Veroniky Vrbové rostla aktivní slečna, které bylo všude plno. Po rodičích zdědila lásku k hudbě. Jako klávesistku a zpěvačku ji tak lidé znají ze skupiny Naostro, s níž vystupovala třeba u občerstvení Na Splávku v Domamyslicích či Na Rybníčku ve Vrahovicích, ale také na celé řadě plesů a dalších společenských akcí. Kromě toho působí jako zpěvačka skupiny Black Sabbath DIO Tribute. „Uvažovala o studiu na konzervatoři, nakonec však zvolila dráhu učitelky. Úspěšně absolvovala Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Po státnicích hledala místo v Konici, ale nebylo zde nic volného, a tak přijala nabídku ze ZŠ v ulici E. Valenty v Prostějově, kde učí na prvním stupni,“ prozradil Večerníku pozoruhodné souvislosti Tomáš Vrba, který sám před třemi lety pověsil podnikání na hřebík a stal se ředitelem Městského kulturního střediska Konice.

Osudový rok

Okrasný strom od „traktorky“ se měl již na náměstí přesunout několikrát, vždy se však nakonec našel nějaký jiný. A tak jeho umístění na náměstí nakonec připadlo na rok, který je pro rodinu Vrbovu skutečně zlomový. „Mimo jiné jsem prodělal infarkt myokardu. Nyní jsem v pracovní neschopnosti, prvních čtrnáct dní se mi špatně dýchalo, ale teď už se cítím mnohem líp. Výhodou je, že má absence se kryje s obdobím, kdy má kultura utrum. Vrátit se tak budu moci v plné síle,“ plánuje již nyní Tomáš Vrba.

Na závěr tak nezbývá než popřát, aby Verča na náměstí dělala po celé Vánoce lidem z Konice radost.