Válečný hrdina Josef Duda v době svého nástupu do Československé armády přísahal, že „i život svůj ochotně dá na ochranu vlasti a ze její svobodu“. Přestože po nacistické okupaci musel emigrovat a po komunistickém převratu byl vojensky degradován, své přísaze plnohodnotně dostál až do konce svých dní. Minulé úterý 9. srpna mu byl na Městském hřbitově v Prostějově odhalen nový náhrobek. Stalo se tak necelých 45 let po jeho smrti. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

Generálmajor Josef Duda byl za 2. světové války přímým účastníkem leteckých bitev o Francii a Velkou Británii. Za své hrdinství byl mimo jiné oceněn i Řádem britského impéria. Po válce se vrátil do Prostějova, kde se jako letecký vojenský instruktor stal velitelem vyhlášeného Vojenského leteckého učiliště. Coby někdejší příslušník britské RAF se však stal trnem v oku nastupujícímu komunistickému zřízení, a tak byl již 3. března 1948 degradován na vojína a zbytek života strávil jako dělník a posléze také řidič prostějovských železáren. V Prostějově také 7. prosince 1977 zemřel. „Můj strýc byl voják jako řemen, muž železné kázně a disciplíny. Prostějov miloval, a i proto tu dožil. Po smrti se však ocitl ve společném hrobě s lidmi, s nimiž by nechtěl mít nic společného. Proto zřízení důstojného místa odpočinku vnímám jako jeho vysvobození,“ vysvětlil během slavnostního aktu generálův synovec Zbyněk M. Duda, který stál za myšlenkou vzniku nového hrobu.

Spolupracoval přitom s příslušníky prostějovského 533. praporu bezpilotních systémů. Právě tito vojáci si zvolili generála Josefa Dudu za svého patrona. Finance na realizaci projektu poskytlo statutární město Prostějov. „Generál Josef Duda se zasloužil v boji o svobodu naší vlasti, zřízení pietního místa jsme tedy považovali za naši přímou povinnost,“ vysvětlil rozhodnutí vedení města podpořit právě tento projekt primátor František Jura.

Nositel nejvyššího státního vyznamenání Řádu Bílého lva Josef Duda byl po revoluci v roce 1989 plně rehabilitován, v roce 2008 mu byla na domě v prostějovské ulici Sádky, kde žil, odhalena pamětní deska. O rok později po něm byla pojmenována nová ulice v Čechovicích. V září 2020 mu bylo uděleno čestné občanství města.