Tohle proběhlo v relativní tichosti. Už letos v dubnu bylo zkolaudováno nové školící a rekreační středisko, které na břehu plumlovské přehrady poblíž pláže U Vrbiček otevřelo Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje. Celkové náklady na realizaci projektu s kapacitou 63 lůžek zatím dosáhly 110 milionů korun.

Krajskému ředitelství policie Olomouckého kraje se v roce 2017 podařilo bezúplatným převodem od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových získat bývalý rekreační areál u plumlovské přehrady. Areál, jenž v minulosti patřil Okresnímu národnímu výboru (ONV), chtělo policejní vedení od počátku zrekonstruovat na zařízení, které bude sloužit zaměstnancům nejen pro rekreační pobyty, ale také pro vzdělávací účely, školení, semináře a služební porady.

Realizace projektu byla rozdělena do tří etap. „V té první proběhly rekonstrukce a přístavba hlavní budovy. Součástí byla rovněž kanalizace a vodovod, jímky na splaškovou a dešťovou vodu, částečné oplocení, venkovní osvětlení, terénní a sadové úpravy. Tato etapa výstavby byla ukončena již v prosinci 2020,“ popsala Marie Šafářová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. 

Loni proběhla druhá etapa rekonstrukce. „Zahrnovala zejména vybudování sedmi chat, skladového přístřešku, kolárny, hřiště, chodníků, komunikačních ploch a dokončení terénních a sadových úprav. Tato etapa byla ukončena v prosinci 2021. Po následném kolaudačním řízení, které bylo ukončeno v dubnu 2022, je areál využíván k účelům, pro které byl vybudován,“ přidala Šafářová s tím, že výstavba probíhala dle harmonogramu, přičemž k žádném zdržení nedošlo. „V současné době je zde v plném proudu rekreační sezóna a kapacita zařízení je zcela využita,“ prozradila.

Jak už Večerník informoval, v současné době je v areálu ještě plánována modernizace prvorepublikové vily Věra, kterou včetně přilehlého pozemku krajské ředitelství získalo dodatečně odkoupením od původního majitele. Přestavba zchátralé nemovitosti počítá s tím, že větší část objektu bude zbouraná, následně by měla sloužit rovněž pro rekreační a vzdělávací účely.