Vylepšit šestnáctou příčku z minulé sezony bude cílem basketbalistů BCM Orli Prostějov v příští sezoně první ligy. Tým v pondělí 15. srpna, tj. dnes, vstoupí do přípravy na nový mistrovský ročník bez několika hráčů posledního výběru, uvolněná místa nahradili noví basketbalisté. Výraznou posilou bude především Adam Klepač, který se do Prostějova vrací z BK Redstone Olomoucko.

„Osa kolem Petra Dokoupila, Jakuba Rytíře, Radima Havla nebo Jana Trávníčka zůstala pohromadě, z toho mám radost. Ze studia ve Spojených státech se vrací Filip Šanda, na post čtyřky budeme mít k dispozici Jana Malčíka z TJ OP Prostějov. Na zkoušku dorazí někteří další hráči, uvidíme, jak nás zaujmou. Tým bychom ale měli mít zajímavý,“ míní trenér Orlů Michal Pešta.

Kvůli nové práci mimo region odešel Lukáš Sychra, pravděpodobně do Zlína míří Květoslav Nábělek, Adam Šiška zkouší štěstí v ústecké Slunetě. „Těch odchodů ale není závratné množství. I proto věřím, že výkony kluků budou lepší než v minulém ročníku. Jsou zkušenější, systém mají zažitý,“ doufá kouč.

Přesto se klub snaží získat ještě rozehrávače, v ideálním případě zkušenějšího basketbalistu, který by dirigoval stále mladou sestavu. „Máme několik variant, kdyby to nevyšlo, ale snad budeme při hledání úspěšní,“ poznamenal Pešta.

Orli se budou připravovat výhradně v domácím prostředí. První tři týdny budou věnovány především kondici, postupně přijde na řadu nacvičování herních situací. Celek Prostějova odehraje před startem soutěže čtyři přípravné zápasy, jeden z nich bude se svitavskými Tury. „Program ještě ladíme, ve hře jsou soupeři z Polska a Slovenska. Dvakrát budeme hrát doma, dvakrát venku,“ uvedl Pešta.

Do první ligy vstoupí Orli 16. záři zápasem na palubovce Snakes Ostrava.