Nový přístup k veřejné zeleni nedávno oznámily Kralice na Hané. Zdejší úřad městyse se rozhodl zjistit, v jakém stavu zdejší porosty jsou. A řešit následnou budoucí péči.

„Oslovili jsme certifikovaného arboristu Aleše Fišra. Během června a července prošel a posoudil všechny stromy v intravilánu obce, tedy asi sedmset padesát kusů. Tyto informace pak zadal do databáze www.stromypodkontrolou.cz. Každý strom má své číslo, v databázi je jeho fotografie, je určen jeho druh, změřen obvod kmene, výška stromu, fyziologické stáří, perspektiva a v rámci technologie jsou navržena opatření, která strom potřebuje,“ uvádí facebookový profil městyse.

Proč je tato novinka důležitá? Třeba kvůli přehledu o stavu stromů a vzniku systému, podle kterého by se se stromy pracovalo. „Opatření jsou pak rozdělena na tři skupiny podle toho, jak nutná tato opatření jsou. První skupinu představují stromy, u nichž je nutné co nejdřívější ošetření. Takovýchto stromů u nás naštěstí moc není, asi dvacet kusů. První strom, který potřebuje nutně ošetření, je naše památná lípa, která se nachází na rohu ulic Tyršova a Nerudova,“ vyčetli jsme ze stránek městyse.