Jak Večerník avizoval v minulém vydání, prostějovští parašutisté opět potvrdili příslušnost k absolutní mezinárodní špičce. Členové Dukly reprezentující Českou republiku vybojovali na nedávném civilním mistrovství světa ve Strakonicích dvě týmová zlata a jedno individuální stříbro!

 Světový šampionát v klasickém parašutismu se poprvé v historii konal na území České republiky. „Soutěžilo se v přesnosti přistání a individuální akrobacii. Přesnost přistání se skáče z výšky 1000 metrů a cílem je trefit se patou na elektronický disk. Absolutní nula je střed o průměru dva centimetry, poté se přičítají trestné body po jednom centimetru až do maximálních šestnácti. Individuální akrobacie se skáče z výšky 2200 metrů a cílem je co nejpřesněji i nejrychleji zatočit předem stanovený komplex akrobatických prvků,“ vyložil vedoucí starší trenér ASO Dukla Libor Jiroušek.

V akrobacii se stal mistrem světa Weber z Německa. Nejlepším Čechem byl člen prostějovské Dukly Oldřich Šorf, který skončil na smolném 4. místě se ztrátou pouhých šestadvaceti setin sekundy za bronzovou pozicí. „Do nejlepší desítky se ještě vešli pátý Jiří Gečnuk, sedmý Petr Chládek a devátý Hynek Tábor,“ vyjmenoval Jiroušek své svěřence, kteří v dané disciplíně patřili mezi elitu. „V přesnosti přistání družstev jsme obhajovali prvenství z loňského mistrovství světa. Soutěž byla napínavá až do finálového osmého seskoku, kdy kluci zvítězili o pouhý centimetr před Švýcary ve velmi obtížných termických podmínkách. Nutno podotknout, že tím získali už třetí světový titul v řadě! O bronz se rozeskakovali Němci, Francouzi a Italové, uspěla Francie,“ navázal kouč.

Individuální přesnost přistání pokračovala semifinálovým a finálovým kolem. „Nejlépe se opět dařilo Oldovi Šorfovi, který šel do posledního seskoku na třetí příčce se stejným výsledkem jako dalších pět závodníků. Bohužel dal dva centimetry a propadl se na konečné osmé místo. Nejlepším z našich tak nakonec byl čtvrtý Hynek Tábor,“ popsal Jiroušek další drama.

Absolutní pořadí jednotlivců i družstev přineslo prostějovským parašutistům ohromnou radost. „V kombinaci se hodně zadařilo. Oldřich Šorf skončil druhý, když do posledního seskoku ještě vedl, Hynek Tábor čtvrtý, Peťa Chládek pátý a Jirka Gečnuk šestý. Díky těmto vysokým umístěním jsme tedy s obrovským náskokem vyhráli i v kombinaci týmů. A dvojité zlato mezi družstvy jsme byli schopni získat na světovém šampionátu potřetí za sebou, což je historicky velmi ojedinělé,“ zdůraznil spokojený Libor Jirouše, s nímž vám Večerník přinese již brzy exkluzivní rozhovor.

OHLASY

reprezentantů

OLDŘICH ŠORF

„Bylo to krásné a hodně dramatické mistrovství světa. V individuální akrobacii mi chyběl kousíček k bronzu, v přesnosti přistání jednotlivců jsem přišel o možnou medaili až posledním seskokem za dva centimetry. Přesto nemůžu být určitě nespokojený, protože celkově jsem mezi muži skončil druhý. A hlavně máme s klukama dvě týmová zlata za přesnost i absolutně. V přesnosti přitom rozhodoval můj úplně závěrečný pokus, kdy jsem musel dát nejhůř tři centimetry – a přesně tolik to bylo. Což znamenalo i potřebný kousek štěstí, který ke sportu patří.“

JIŘÍ GEČNUK

„Ve Strakonicích bývají těžké povětrnostní podmínky, což se potvrdilo. Hodně foukalo, k čemuž se přidala velká vedra i výsledná termika, a seskoky jsou pak takhle těžké. My jsme zvládli náročné počasí výborně především v týmových soutěžích, dvě zlata jsou super. A že k plné konkurenci chybělo Rusko s Běloruskem? Je pravda, že na předchozích šampionátech tyto země vždycky bojovaly o medaile, ale jejich zakázaný start není naše věc. My jsme udělali sportovní maximum pro náš co největší úspěch.“

PETR CHLÁDEK

„Pro mě to bylo opravdu domácí mistrovství světa se vším všudy, protože ze Strakonic pocházím, vyrůstal jsem tady a na místním letišti začínal s parašutismem. Tím větší důležitost těchto závodů jsem vnímal, zvlášť když zároveň šlo o mou premiéru v mužské kategorii na světovém šampionátu. Velice jsem se těšil. A nakonec mám obrovskou radost, jak se nám dvěma prvenstvími zadařilo v družstvech a že taky individuálně jsem zaskákal dobře.“ (son)