O nouzi s rozhodčími se mluví neustále. Někdy však přijdou hodně překvapivé kroky, často těžko pochopitelné. Vzpomeňme na nedávné sobotní odpoledne, kdy se v rámci 2. kola okresního přeboru hrála tři utkání a na těchto duelech byli dohromady jen čtyři sudí. To se ještě nezačala hrát třetí třída, což je na velké vrásky pro kluby v pralese, protože na ně zřejmě těžko zbyde. Sudích ale bylo daleko víc, jenže byli v jiném okrese.

Už po utkání ve Vrahovicích na tuto situaci upozorňoval kouč hostů Antonín Pospíšil, kterému se rozhodnutí komise vůbec nepozdávalo. „Je zvláštní, že tady je na každém utkání jeden sudí, i když se hrají jen tři duely. A našich šest rozhodčích píská na Svitavsku, kde jsou v každém zápase hned tři. Je to snad kvůli lepšímu cesťáku?“ nechápal sám kouč a není se mu co divit.

O tom, že je v době nedostatku sudích důležitá spolupráce mezi okresy, nemusí být řeč. Bylo opravdu nutné v rámci soboty posílat hned šestici rozhodčích na Svitavsko? Pro představení situace. Na Svitavsku se hrálo hned šest duelů a všechny řídilo kompletní složení sudích, i díky přispění šestice Prostějovských. V regionu na tři utkání zůstali jen čtyři. Kdyby tu další čtveřice zůstala, mohl být okres kompletně obsazený.

Spolupráce budiž, ale jestli má fungovat na úkor soutěží, které by pro sudího měly být primární, pak je tu něco špatně. Pokud by se na Svitavsku hrál ještě jeden duel, byl by na našem okrese vůbec hlavní arbitr? Tento krok v rámci pomoci rozhodčím prostě správný nebyl a není dobrým signálem pro kluby z Prostějovska.